Pekka Laiho, Suomen rakastetuimman näyttelijän ja kirjailijan, traaginen kuolema – näin hän jätti jälkensä suomalaiseen kulttuuriin


Pekka Laiho, legendaarinen näyttelijä ja kirjailija, on kuollut 80-vuotiaana

Pekka Laiho, yksi Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista näyttelijöistä, on menehtynyt pitkäaikaisen sairauden jälkeen torstaina 27. heinäkuuta. Laiho teki pitkän ja monipuolisen uran niin teatterissa, elokuvissa kuin televisiossa. Hän oli myös kirjoittanut useita näytelmiä ja romaaneja.

Laihon kuolemasta kertoi ensimmäisenä hänen pitkäaikainen työnantajansa Helsingin kaupunginteatteri. Teatterinjohtaja Kari Arffman muisteli Laihoa lämmöllä ja kunnioituksella.

– Pekka Laiho oli poikkeuksellisen lahjakas ja monipuolinen taiteilija, joka hallitsi niin draaman, komedian kuin musikaalinkin. Hän oli myös erittäin pidetty ja arvostettu kollega, joka toi iloa ja valoa ympärilleen. Hänen poismenonsa on suuri menetys koko suomalaiselle teatterille, Arffman sanoi.

Laiho näytteli Helsingin kaupunginteatterissa 37 vuotta, vuodesta 1971 vuoteen 2008. Hänen viimeiseksi roolikseen jäi Kenraali ja Casanova -näytelmän pääosa vuonna 2016. Sitä ennen hän oli tehnyt vaikutuksen muun muassa Les Misérables-musikaalin Jean Valjeanina, Myrskyluodon Maija-musikaalin Janne Janssonina ja Pygmalion-näytelmän professori Higginsinä.

Laihon elokuvaura alkoi jo 1960-luvulla. Hän esiintyi yli 40 elokuvassa, joista tunnetuimpia ovat Menestyksen maku, Poika ja ilves, Kummeli kultakuume ja Rööperi. Hän sai parhaan miessivuosan Jussi-palkinnon vuonna 1983 elokuvasta Menestyksen maku.

Laiho oli myös tuttu näky televisiossa. Hän näytteli useissa sarjoissa ja ohjelmissa, kuten Tankki täyteen, Hovimäki, Kotikatu, Pasila ja Putous. Hänen viimeiseksi tv-roolikseen jäi Karppi-sarjan poliisipäällikkö vuonna 2018.

Laiho oli myös kirjailija, joka julkaisi neljä romaania ja kaksi novellikokoelmaa. Hänen esikoisromaaninsa Kun isoisä Suomeen hiihti ilmestyi vuonna 1989 ja sai Finlandia-palkintoehdokkuuden. Hänen viimeisin teoksensa oli vuonna 2017 julkaistu romaani Vaimoni on toista maata, joka kertoi hänen omakohtaisista kokemuksistaan maahanmuuttajan kanssa avioitumisesta.

Laiho oli naimisissa neljä kertaa. Hänen nykyinen vaimonsa oli 25 vuotta nuorempi Aila Laiho, jonka kanssa hän avioitui vuonna 2016. Laiholla oli kuusi lasta ja neljä lastenlasta.

Laihon kuolema on herättänyt surua ja kunnioitusta niin yleisössä kuin kollegoissa. Monet ovat muistelleet häntä sosiaalisessa mediassa ja lehdistössä. Laiho tunnettiin paitsi taitavana näyttelijänä, myös lämminhenkisenä ja huumorintajuisena ihmisenä, joka ei koskaan unohtanut juuriaan.

Laihon oma viimeinen näytelmä, Ylpeys, sai ensi-iltansa Teatteri Jurkassa huhtikuussa 2018. Siinä hän esitti miestä, joka teki tiliä elämänsä kanssa vankilassa. Näytelmä oli tavallaan Laihon oma testamentti, jossa hän käsitteli niin menneisyytensä virheitä kuin onnistumisiaan.

– Olen yrittänyt olla rehellinen itselleni ja katsoa elämääni sellaisena kuin se on ollut. En ole pyrkinyt kaunistelemaan tai vähättelemään mitään. Olen ylpeä siitä, mitä olen saanut aikaan, mutta myös nöyrä sen edessä, mitä olen oppinut, Laiho sanoi näytelmän haastattelussa.

Laihon muistoa kunnioitetaan Teatteri Jurkassa sunnuntaina 30. heinäkuuta klo 18 alkaen. Tilaisuus on avoin kaikille, jotka haluavat muistella ja kiittää suurta suomalaista taiteilijaa. 🙏🌹🕯️