Mikkelin koulut kärsivät ruokamyrkytyksestä – yli 400 sairastunutta tortilloista


Poikkeuksellisen laajan ruokamyrkytystapauksen tilanne on rauhoittunut Mikkelissä

Mikkelin koulujen ruokamyrkytysepäilyt ovat herättäneet huolta ja hämmennystä kaupungissa. Yli 400 oppilasta ja koulun henkilökunnan jäsentä sai vatsaoireita viime viikolla syötyään tortilla-annoksia koululounaalla. Mikä aiheutti oireet ja miten tilanne on nyt?

Ruokamyrkytyksen syytä ei ole vielä varmistettu

Mikkelin kaupungin mukaan ruokamyrkytyksen syytä ei ole vielä pystytty selvittämään. Kaupunki on tehnyt yhteistyötä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essoten), Elintarviketurvallisuusviraston (Eviran) ja ruokapalveluyritys Fazer Food Servicesin kanssa tutkiakseen tapausta.

Kaupunki on lähettänyt ruoka- ja vesinäytteitä laboratorioihin analysoitavaksi. Lisäksi oireilevia oppilaita ja henkilökuntaa on pyydetty antamaan ulostenäytteitä. Näytteiden tuloksia odotetaan ensi viikon alussa.

Kaupunki epäilee, että oireet johtuivat joko elintarvikkeiden saastumisesta tai virustartunnasta. Kaupunki on sulkenut pois mahdollisuuden, että oireet olisivat liittyneet koulujen vesijohtoverkostoon.

Oireet ovat lieviä ja tilanne on rauhoittunut

Essoten mukaan ruokamyrkytyksen oireet ovat olleet lieviä ja kestäneet yleensä vain muutaman tunnin tai päivän. Oireisiin ovat kuuluneet muun muassa ripuli, oksentelu, kuume, päänsärky ja vatsakipu.

Essote on kehottanut oireilevia oppilaita ja henkilökuntaa pysymään kotona, kunnes he ovat olleet oireettomia vähintään vuorokauden ajan. Essote on myös antanut ohjeita hyvästä käsihygieniasta ja nesteytyksestä.

Kaupungin mukaan tilanne on rauhoittunut viikonlopun aikana. Maanantaina kouluissa oli poissaoloja normaalia vähemmän. Kaupunki on palauttanut normaalin ruokalistansa kouluissa.

Kaupunki pahoittelee tapahtunutta ja pyrkii estämään vastaavat tilanteet

Mikkelin kaupunki on pahoitellut tapahtunutta ja pyytänyt anteeksi oppilailta, huoltajilta ja henkilökunnalta. Kaupunki on luvannut tehdä kaikkensa, jotta vastaavia tilanteita ei toistuisi.

Kaupunki on tarkistanut ruokapalveluyrityksensä kanssa elintarvikkeiden hankinta-, kuljetus-, varastointi- ja valmistusprosessit. Kaupunki on myös korostanut ruokapalveluhenkilöstön koulutuksen ja ohjeistuksen merkitystä.

Kaupunki on kiittänyt kaikkia osapuolia yhteistyöstä ja tiedonvälityksestä. Kaupunki on pitänyt oppilaita, huoltajia ja henkilökuntaa ajan tasalla tilanteesta verkkosivuillaan, Wilma-järjestelmän kautta ja tiedotustilaisuuksissa. Kaupunki on myös vastannut yleisön kysymyksiin puhelimitse ja sähköpostitse. 🙏


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *