Mansikkasato 2023: nyt tai ei koskaan! Näin saat parhaat marjat ja säästät rahaa


Mansikkasato 2023: mitä voit odottaa?

Mansikka on monen suomalaisen kesän kohokohta, mutta millainen on tämän vuoden mansikkasato? Onko se runsas vai niukka, makea vai hapokas, kallis vai halpa? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää mansikkasadosta 2023. 🍓

Mansikkasato on kohtalainen ja makea

Suomen mansikkaviljelijät ovat iloisia, sillä tämän vuoden mansikkasato vaikuttaa olevan kohtalainen ja laadukas. Mansikoita on riittävästi kysyntään nähden, ja ne ovat erityisen makeita ja aromikkaita. Syy tähän on sää: kevät oli lämmin ja kuiva, mikä edisti mansikan kukintaa ja pölytystä. Kesäkuussa satoi sopivasti vettä, joka auttoi marjoja kasvamaan ja kypsymään. Heinäkuussa taas aurinko paistoi ja lämpötila nousi, mikä teki marjoista makeita.

Tämän vuoden mansikkalajikkeista suosituin on Polka, joka on tuttu monelle suomalaiselle. Se on makea, mehukas ja tuoksuva lajike, joka sopii niin tuoreeltaan syötäväksi kuin pakastettavaksi tai hilloksi keitettäväksi. Muita yleisiä lajikkeita ovat Honeyoye, Sonata, Rumba ja Malwina.

Mansikan hinta on noussut hieman

Mansikan hinta on tänä vuonna hieman korkeampi kuin viime vuonna. Tämä johtuu siitä, että viljelijöiden kustannukset ovat nousseet esimerkiksi polttoaineen, lannoitteiden ja työvoiman osalta. Lisäksi koronaviruspandemia on aiheuttanut haasteita mansikan poiminnalle ja kuljetukselle.

Keskimäärin valmiiksi poimitun mansikan hinta on tällä hetkellä noin 6 euroa kilolta. Itsepoiminnassa hinta on noin 4 euroa kilolta. Hinnat vaihtelevat kuitenkin alueittain ja myyntipaikoittain, joten kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ennen ostamista.

Mansikkakausi kestää elokuun loppuun

Mansikkakausi alkoi tänä vuonna hieman tavallista aikaisemmin jo kesäkuun lopulla. Pääsatokausi on nyt heinäkuussa parhaimmillaan koko maassa. Etelä-Suomessa satokausi alkaa kuitenkin jo hiipua elokuun alussa, kun taas pohjoisempana mansikoita saadaan vielä elokuun loppuun asti.

Jos haluat nauttia tuoreista mansikoista vielä pitkään, kannattaa pakastaa niitä talven varalle. Pakastamiseen sopivat parhaiten kokonaiset ja ehjät marjat, jotka voi pakata rasioihin tai pusseihin sellaisenaan tai sokeroida kevyesti. Pakastetut mansikat säilyvät hyvinä noin vuoden ajan.

Mansikka on terveellinen ja monikäyttöinen marja

Mansikka ei ole pelkästään herkullinen, vaan myös terveellinen marja. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia, kuitua, antioksidantteja ja muita hyödyllisiä aineita, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Mansikka auttaa muun muassa vahvistamaan vastustuskykyä, alentamaan verenpainetta, ehkäisemään tulehduksia ja parantamaan ihon kuntoa.

Mansikka on myös monikäyttöinen marja, jota voi syödä monella tavalla. Voit nauttia mansikoita sellaisenaan, jogurtin tai kerman kanssa, leivonnaisissa, smoothieissa, salaateissa, kastikkeissa tai jälkiruoissa. Voit myös tehdä mansikoista hilloa, mehua, likööriä tai viiniä. Mansikka sopii hyvin yhteen myös muiden marjojen, hedelmien ja juustojen kanssa.

Yhteenveto

Tämä artikkeli kertoi sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää mansikkasadosta 2023. Mansikkasato on tänä vuonna kohtalainen ja makea, mutta hinta on noussut hieman. Mansikkakausi kestää elokuun loppuun, ja mansikka on terveellinen ja monikäyttöinen marja. Nyt on siis paras aika nauttia kesän ihanimmasta herkusta! 😍

Lähde: Pääkirjoitus 8.7.2023 | Mansikan hinta saattaa pysyä korkeana, Pakastatko mansikoita talven varalle? Ensi viikolla kannattaa olla tarkkana, ”Nyt on se hetki” – mansikkasato parhaimmillaan koko maassa, Maistuvaa mansikasta, Mansikan pääsatokausi alkanut melkein koko Suomessa, Mansikka on marjojen aatelia!, Mansikkasadolle kuuluu tällä hetkellä hyvää – sää loi hyvät olosuhteet, Hauhtosen tila, Helsingin Sanomat on Twitter: ”Kesä | Mansikkasato on nyt parhaimmillaan, tämän kesän marjat ovat erityisen makeita.”, Niitty-Seppälän tila: Mansikoita ja elämyksiä Kesätorilta, Mansikkasato valmistuu