Keskiyön aurinko on lähdössä – näin voit vielä nauttia kesän viimeisistä hetkistä!


Ensimmäinen merkki kesän loppumisesta on tapahtunut – pääsky on jo lähtenyt!

Kesä on ollut pitkä ja lämmin, mutta nyt se alkaa olla ohi. Ensimmäinen merkki kesän loppumisesta on tapahtunut: pääsky on jo lähtenyt etelään! 🐦

Pääsky on kansanviisauden mukaan varma kesän merkki. Vanhan lorun mukaan pääskysestä ei ole päivääkään kesään. Ja se päivä koitti tänä vuonna jo maaliskuussa, kun ensimmäinen haarapääsky nähtiin Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Se oli huomattavasti tavallista aiemmin, koska yleensä haarapääsky saapuu Suomeen vasta huhtikuun lopulta alkaen.

Nyt tilanne on toinen: pääskyt ovat jo aloittaneet paluumuuttonsa eteläiseen Afrikkaan, jossa ne talvehtivat. Pääskyt ovat herkkiä sään muutoksille ja lähtevät ajoissa ennen kuin kylmät ilmavirtaukset saapuvat. Pääskyt ovat myös sosiaalisia lintuja, jotka lentävät yhdessä suurina parvina. Niitä voi nähdä taivaalla piirtämässä kauniita kuvioita ja piipittämässä iloisesti.

Miksi pääskyt ovat niin tärkeitä?

Pääskyt eivät ole vain kesän symboleja, vaan myös hyödyllisiä lintuja. Ne syövät hyönteisiä, kuten sääskiä, kärpäsiä ja muita tuholaisia, jotka voivat levittää tauteja tai häiritä ihmisiä ja eläimiä. Pääskyt ovat myös ekologisia lintuja, jotka rakentavat pesiään luonnonmateriaaleista, kuten savesta, oljista ja höyhenistä.

Pääskyt ovat myös osa Suomen kulttuuria ja historiaa. Niitä on kuvattu monissa runoissa, lauluissa, tarinoissa ja sananlaskuissa. Esimerkiksi Kalevalassa pääskynen tuo ilosanoman Väinämöiselle, että hänen rakastettunsa Aino on vielä elossa. Pääskynen on myös yksi Suomen kansallislintuehdokkaista.

Miten voit auttaa pääskyjä?

Pääskyt ovat uhanalaisia lintuja, joiden määrät ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä. Syitä ovat muun muassa elinympäristöjen häviäminen, ilmastonmuutos, saalistus ja myrkytys. Voit auttaa pääskyjä monin tavoin:

  • Anna pääskyille pesimispaikkoja. Voit esimerkiksi ripustaa pihallesi tai parvekkeellesi keinopesiä tai jättää vanhat navetat tai ladot auki pääskyille.
  • Tarjoa pääskyille vettä ja ruokaa. Voit laittaa linnunjuottolan tai -ruokintapaikan pihallesi tai parvekkeellesi. Voit myös pitää nurmikon pitkänä, jotta siellä on enemmän hyönteisiä pääskyille.
  • Vältä pääskyjen häiritsemistä. Älä melua tai hätyytä pääskyjä, kun ne pesivät tai ruokailevat. Älä myöskään käytä hyönteismyrkkyjä tai muita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa pääskyjä.
  • Osallistu pääskyjen seurantaan ja suojeluun. Voit esimerkiksi ilmoittaa pääskyn havainnoistasi lintuyhdistyksille, kuten BirdLife Suomelle, tai osallistua pääskylaskentoihin tai -talkoisiin.

Pääskyt ovat ihania lintuja, jotka tuovat iloa ja eloa kesään. Muista siis arvostaa ja auttaa pääskyjä, kun näet niitä taivaalla. Ja nauti vielä kesän viimeisistä hetkistä, ennen kuin pääskyt palaavat ensi keväänä! 😍


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *