Jääkiekko Afrikassa: kuinka laji voi muuttaa mantereen kohtalon


Jääkiekko Afrikassa: unelma vai todellisuus?

Jääkiekko on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista, mutta se ei ole vielä levinnyt kaikkialle. Erityisesti Afrikassa jääkiekko on harvinainen näky, sillä mantereella on vain muutama jäähalli ja jääkiekkoliitto. Mutta onko Afrikassa potentiaalia jääkiekon kasvulle ja kehitykselle? Entä mitä haasteita ja mahdollisuuksia jääkiekolla on Afrikassa? Tässä artikkelissa tutustumme jääkiekon tilanteeseen Afrikassa ja kuulemme niiden ääniä, jotka uskovat jääkiekon tulevaisuuteen mantereella.

Afrikan jääkiekkoliitto perustettiin vuonna 2020

Afrikan jääkiekkoliitto (AIHF) on nuorin kuudesta kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) alueellisesta liitosta. Se perustettiin vuonna 2020, kun IIHF hyväksyi sen jäsenekseen. AIHF:n tavoitteena on edistää ja kehittää jääkiekkoa Afrikassa sekä tukea jäsenmaitaan järjestämään kilpailuja, koulutuksia ja tapahtumia.

AIHF:lla on tällä hetkellä 13 jäsenmaata: Algeria, Egypti, Etelä-Afrikka, Kenia, Marokko, Namibia, Nigeria, Senegal, Somalia, Sudan, Tansania, Tunisia ja Uganda. Näistä vain Etelä-Afrikka ja Marokko ovat osallistuneet IIHF:n virallisiin turnauksiin. Muut maat ovat vasta aloittaneet jääkiekon harrastamisen tai ovat vielä kehitysvaiheessa.

Jääkiekon suurin este Afrikassa on infrastruktuuri

Jääkiekon suurin este Afrikassa on infrastruktuuri eli jäähallien ja kaukaloiden puute. Afrikassa on vain kymmenen jäähallia, joista useimmat ovat yksityisiä tai kaupallisia. Jäähallien rakentaminen ja ylläpitäminen vaatii paljon rahaa ja resursseja, joita monilla afrikkalaisilla mailla ei ole. Lisäksi ilmasto-olosuhteet ovat haastavat jään tekemiselle ja säilyttämiselle.

Monet afrikkalaiset jääkiekkoilijat ovatkin aloittaneet lajin harrastamisen rullakiekolla eli rullaluistimilla pelattavalla versiolla. Rullakiekko ei vaadi jäätä eikä kalliita varusteita, vaan sitä voi pelata missä tahansa tasaisella alustalla. Rullakiekko onkin ollut hyvä tapa levittää jääkiekon tietoisuutta ja innostusta Afrikassa.

Jääkiekko tarjoaa Afrikalle mahdollisuuksia

Vaikka jääkiekko on vielä marginaalinen laji Afrikassa, se tarjoaa monia mahdollisuuksia mantereelle. Jääkiekko voi olla keino edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta, terveyttä, koulutusta ja taloudellista kehitystä. Jääkiekko voi myös olla tapa luoda yhteyksiä muihin maihin ja kulttuureihin sekä lisätä Afrikan näkyvyyttä ja arvostusta maailmalla.

Esimerkiksi Keniassa on perustettu Ice Lions -niminen jääkiekkojoukkue, joka on saanut kansainvälistä huomiota ja tukea. Ice Lions on Itä-Afrikan ainoa jääkiekkojoukkue, joka harjoittelee Nairobin yksityisessä Panari Sky -hotellissa sijaitsevassa jäähallissa. Joukkueen jäsenet ovat eri taustoista ja ammateista, mutta yhdistyvät jääkiekon intohimon kautta. Ice Lions on osallistunut useisiin kansainvälisiin turnauksiin ja tapahtumiin, kuten Kanadan Tim Hortons -jääkiekkoturnaukseen vuonna 2018 ja Afrikan ensimmäiseen jääkiekkoturnaukseen Marokossa vuonna 2019. Ice Lions on myös saanut vierailijoita ja valmentajia NHL:stä, kuten Sidney Crosbyn ja Nathan MacKinnonin.

Jääkiekon tulevaisuus Afrikassa on unelma, joka voi toteutua

Jääkiekon tulevaisuus Afrikassa on unelma, joka voi toteutua, jos laji saa tarpeeksi tukea ja kannustusta. Jääkiekko tarvitsee Afrikassa enemmän infrastruktuuria, varusteita, koulutusta, rahoitusta ja markkinointia. Jääkiekko tarvitsee myös enemmän näkyvyyttä ja tunnettuutta mediassa ja yleisön keskuudessa. Jääkiekko tarvitsee myös enemmän yhteistyötä ja verkostoitumista muiden maiden ja liittojen kanssa.

Jääkiekon unelma Afrikassa ei ole mahdoton, sillä laji on osoittanut kasvua ja kehitystä viime vuosina. Jääkiekko on myös herättänyt kiinnostusta ja innostusta monissa afrikkalaisissa nuorissa, jotka haluavat oppia ja pelata lajia. Jääkiekko on myös saanut kannattajia ja kumppaneita eri puolilta maailmaa, jotka haluavat auttaa ja tukea lajin leviämistä Afrikassa.

Jos jääkiekon unelma Afrikassa toteutuu, se voi olla historiallinen ja merkittävä saavutus sekä Afrikalle että jääkiekolle. Se voi olla myös mahdollisuus luoda uusia tarinoita, sankareita ja legendoja jääkiekon maailmassa. Se voi olla myös mahdollisuus nähdä Afrikan maiden edustavan jääkiekkoa suurissa kansainvälisissä kilpailuissa, kuten olympialaisissa tai MM-kisoissa. Se voi olla myös mahdollisuus nähdä afrikkalaisia pelaajia NHL:ssä tai muissa huippuliigoissa.

Jääkiekon unelma Afrikassa on unelma, joka ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi. Se on unelma, joka ansaitsee tulla toteutetuksi. Se on unelma, joka voi muuttaa Afrikan ja jääkiekon kohtaloa.