Iso Omena video paljastaa vartijoiden raakaa voimankäyttöä – nainen kuoli kamppailun jälkeen


Iso Omena -video herättää kysymyksiä vartijoiden voimankäytöstä

Viime lauantaina Espoon kauppakeskus Iso Omenassa tapahtui järkyttävä kuolemantapaus, kun nainen menehtyi vartiointiyritys Securitaksen vartijoiden kiinnioton jälkeen. Tilanteesta levisi sosiaalisessa mediassa useita videoita, jotka näyttävät, miten neljä vartijaa pitää naista maassa eri puolilta kehoa. Nainen huutaa ja pyytää päästämään irti.

Tapaus on herättänyt valtavasti keskustelua ja kritiikkiä vartijoiden toiminnasta. Monet ovat ihmetelleet, miksi vartijat käyttivät niin paljon voimaa ja miksi he eivät reagoineet naisen huonontuneeseen kuntoon. Poliisi tutkii tapausta kuolemansyyntutkintana ja selvittää, liittyykö vartijoiden toiminta naisen kuolemaan.

Securitaksen toimitusjohtaja Jarmo Mikkonen on kertonut, että kiinniotto sai alkunsa siitä, että naista kehotettiin poistumaan eräästä kauppakeskuksen liikkeestä. Toimitusjohtajan mukaan nainen teki vastarintaa vartijoille. Hän ei ole halunnut kommentoida tarkemmin vartijoiden voimankäyttöä tai sitä, oliko se oikeasuhtaista tilanteeseen nähden.

Iso Omena -video on nostanut esiin myös kysymyksiä siitä, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia vartijoilla on voimankäytön suhteen. Vartijalain mukaan vartija saa käyttää voimakeinoja vain silloin, kun se on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi tai oman tai toisen turvallisuuden varmistamiseksi. Voimakeinojen tulee olla oikeasuhtaisia uhkaan nähden ja niiden käytöstä tulee ilmoittaa poliisille.

Vartijoiden voimankäytön valvonta kuuluu poliisille, joka voi antaa huomautuksia, varoituksia tai sakkoja vartijoille tai vartiointiyrityksille rikkomuksista. Vakavammissa tapauksissa poliisi voi myös peruuttaa vartijan kelpoisuuden tai vartiointiliikkeen luvan. Lisäksi vartija voi joutua siviilioikeudelliseen tai rikosoikeudelliseen vastuuseen voimankäytöstään.

Iso Omena -videon tapaus on muistutus siitä, että vartijoiden voimankäyttö ei ole koskaan riskitöntä ja että se voi johtaa vakaviin seurauksiin. Siksi on tärkeää, että vartijat noudattavat lakia ja eettisiä periaatteita sekä kunnioittavat ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa työssään. Vain siten voidaan luoda turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa tiloissa.

Lähde: Video näyttää, miten 4 vartijaa piti naista aloillaan Isossa Omenassa – tämä kuohuttavasta tapauksesta tiedetään