EKP:n korkopäätös nostaa euribor-koron pilviin – näin se vaikuttaa asuntovelallisiin


Euribor-korko nousee yhä – mitä se tarkoittaa asuntovelallisille?

Euribor-korko on asuntolainojen yleisin viitekorko Suomessa. Se on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate, eli se on korko, jolla euroalueen pankit lainaavat rahaa toisilleen. Euribor-korko määräytyy markkinoiden mukaan, ja siihen vaikuttavat muun muassa Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskorko, inflaatio, talouskasvu ja poliittinen tilanne.

Euribor-korko on noussut viime aikoina ennätysvauhtia. 12 kuukauden euribor oli keskiviikkona 1,067 prosenttia, mikä on korkein taso yli kymmeneen vuoteen. Vauhti on ollut huima, sillä 12 kuukauden euribor on tuplaantunut kahdessa viikossa. Myös kolmen kuukauden euribor on noussut plussalle heinäkuussa.

Miksi euribor-korko nousee? Syynä on EKP:n rahapolitiikan kiristäminen. EKP nosti torstaina ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiyksiköllä 1,75 prosenttiin. Kyseessä oli ensimmäinen koronnosto yli kymmeneen vuoteen. EKP pyrkii hillitsemään kiihtyvää inflaatiota ja hintojen nousua euroalueella. Inflaatio oli kesäkuussa 8,9 prosenttia, mikä on selvästi yli EKP:n tavoitteen kahdesta prosentista.

Mitä koronnosto tarkoittaa asuntovelallisille? Se tarkoittaa sitä, että asuntolainan korkokulut kasvavat. Jos asuntolainan viitekorkona on esimerkiksi 12 kuukauden euribor ja lainan marginaali on 0,5 prosenttia, niin lainan kokonaiskorko on nyt 1,567 prosenttia. Jos lainasumma on 200 000 euroa ja laina-aika 20 vuotta, niin kuukausierä nousee noin 30 euroa verrattuna tilanteeseen, jossa euribor olisi nolla.

Voiko koronnousu jatkua? Kyllä voi. Asiantuntijoiden mukaan EKP saattaa nostaa ohjauskorkoaan vielä pari kertaa tänä vuonna. Markkinat odottavat, että 12 kuukauden euribor nousee 3,5–4 prosentin välille. Tämä tarkoittaisi sitä, että edellisessä esimerkissä mainittu lainaerä nousisi noin 200 euroa kuukaudessa.

Miten asuntovelallisen kannattaa varautua koronnousuun? Asiantuntijat neuvovat seuraamaan omaa taloutta ja tekemään tarvittaessa muutoksia. Jos lainanhoitokyky alkaa heiketä tai stressata, voi olla hyvä idea harkita esimerkiksi seuraavia vaihtoehtoja:

  • Vaihtaa kiinteään korkoon tai pitkään viitekorkoon
  • Neuvotella pankin kanssa lainan marginaalista tai lyhennysvapaista
  • Kilpailuttaa asuntolaina eri pankeissa
  • Säästää rahaa pahan päivän varalle
  • Tarkistaa oma budjetti ja karsia turhia menoja

Koronnousu ei ole pelkästään huono asia. Se kertoo siitä, että talous on elpymässä koronakriisistä ja että EKP uskoo kasvun jatkuvan. Korkeampi korkotaso voi myös hillitä asuntojen hintojen nousua ja parantaa säästämisen kannattavuutta. Lisäksi koronnousu on ollut odotettavissa jo pitkään, joten asuntovelalliset ovat voineet varautua siihen etukäteen.

Mitä mieltä sinä olet euribor-koron noususta? Onko se sinulle huolenaihe vai ei? Kerro meille kommenttikentässä! 😊