Ut mot byggforslag: – Kostnadsbombe

Boligprisene Ut mot byggforslag: – Kostnadsbombe Boligtopper mener regjeringens forslag kan koste milliarder og gjøre veien inn på boligmarkedet lengre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Mathias Ogre Publisert: Publisert: For mindre enn 20 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med e-post Boligprisene har vokst


Ut mot byggforslag: – Kostnadsbombe

Boligtopper mener regjeringens forslag kan koste milliarder og gjøre veien inn på boligmarkedet lengre.

Publisert: Publisert:

Boligprisene har vokst kraftig det siste tiåret, og skal man tro eksperter skal de videre oppover.

Samtidig har regjeringen sendt ut et forslag om planretningslinjer på høring.

– Dette er tungt og kjedelig, men det er det som bekymrer oss, sier direktør i Norske Boligbyggelag (NBBL) og tidligere statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Begravd inne i tunge begreper som arealbruk, mobilitet og effektive planprosesser kan det ligge en boligbombe, frykter flere bransjeorganisasjoner.

Les på E24+

Eksperter: Slik ville vi investert fem millioner kroner i eiendom

NBBLNBBLBransjeforening for boligbyggelag. går nå ut mot forslaget sammen med Norsk EiendomNorsk EiendomEienedomsbransjens bransjeforening. Medlemmene driver med utvikling, forvaltning og utleie. , ObosObosNorges største boligbyggelag, med hovedvekten av virksomheten i Oslo. og Boligprodusentenes ForeningBoligprodusentenes ForeningInteresseorganisasjon for bedrifter som bygger boliger.. De mener forslaget, om det blir innført, vil ha med seg en rekke uønskede konsekvenser:

  • Flere stemmer ved bordet når man skal planlegge boligbygging.
  • Lengre planleggingsprosesser og mer byråkrati.
  • Dyrere boligmarked/kostnadssmell for byggebransjen.

Bransjeforeningene krysser nå fingrene for at forslaget ikke blir innført i sin opprinnelige form.

– Det bygges titusenvis av boliger for lite allerede. Om vi innfører dette, vil prisene på bruktboliger øke enda mer enn nødvendig, advarer Folke Fredriksen.

– Legg dette i skuffen og prøv på nytt.

Åpner for flere innsigelser

Departementet foreslår mer detaljerte retningslinjer for utbyggingsprosesser.

I forslaget er det listet opp blant annet sentrumsutvikling, utbygging av områder for næring og industri, og kulturmiljø. De ulike punktene får grundigere retningslinjer for hvordan ting skal gjennomføres.

Administrerende direktør i NBBL Bård Folke Fredriksen.

I tillegg åpnes det for at sektormyndigheter som statsforvalteren kan komme med innsigelserinnsigelserEn formell protest mot et forslag til kommunens vedtak. Innsigelser brukes i plansaker som gjelder arealbruk og er av vesentlig betydning..

– Innsigelser tar veldig lang tid, og setter saker på vent. Da tar det mer enn de fem-seks årene man nå regner med en planprosess tar i Oslo. Det er fare for at det blir det gode hensynets tyranni og en kostnadsbombe, sier Fredriksen.

Han mener at forslaget er feil medisin om man ønsker å bygge nok boliger, slik at boligprisene ikke vokser ut av kontroll.

Les på E24+

Dette tjente partnerne i McKinsey, BCG og Bain i 2022

Han får støtte av Norsk Eiendom-direktør og tidligere byråd i Oslo Tone Tellevik Dahl, som mener forslaget ikke inneholder tiltak som skal spare tid.

– Vi er positive til at ulike sett med hensyn som skal vektlegges, slik at man får stedstilpasset utbygging. Men at man ikke lenger skal ha et formål om effektive planprosesser, det synes jeg er hårreisende i en tid der boligbyggingen nesten stanser og boligmangelen bare øker og øker, sier hun.

Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom.

Boligbyggingen har ligget med brukket rygg lenge. Etter å ha nådd historisk lave nivåer, er ligger igangsettingen og byggetakten nå omtrent flatt.

Eksperter og byggebransjen har tegnet et dystert bilde av påvirkningen dette vil ha på boligmarkedet.

De spår oppsigelser, ekstrem boligprisvekst og voldsom økning i husleieprisene.

Forsinkende

Et av problemene som tidligere har blitt trukket frem, er at det tar for lang tid i pressområdene å få godkjent byggesaksplaner.

Det nye forslaget vil forsinke denne prosessen ytterligere, frykter byggebransjen. Tellevik Dahl mener også at de nye retningslinjene løfter flere problemstillinger opp til statlig nivå. Det vil gi kommunene mindre makt, frykter hun.

– Vi synes de fratar kommunene betydelig makt og myndighet i utbyggingssaker. Hele Norge er opptatt av raskere planprosesser og billigere boliger. Dette forslaget bygger ikke opp under det målet. Det sparker beina under intensjonen om byggebransjens forutsigbarhet, sier hun.

SJELDENT: Svært få igangsettinger de siste årene vil sørge for stadig færre byggeplasser.

Folke Fredriksen i NBBL tror dette i verste fall gjør veien inn på boligmarkedet skal bli enda lenger. Han ønsker seg at fokuset på å fiske boligmarkedet får førsteprioritet.

– Det blir veldig fordyrende og veldig forsinkende. Om unge mennesker skal inn på boligmarkedet, så må man sørge for at boligbyggingen må ha forkjørsrett en periode, slik at man oppretter en sunn balanse av tilbud og etterspørsel. sier Folke Fredriksen.

I sitt høringssvar foreslår Norsk Eiendom at man nå setter et måltall for hva som er tilstrekkelig boligbygging. Dette tallet må ta hensyn til forventet befolkningsvekst, og må som et minimum inkludere både antall regulerte boligenheter per år, og antall igangsettingstillatelser per år.

Fokus også utenom pressområdene

Det har kommet over 190 høringssvar på forslaget.

Statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) sier at regjeringen ønsker å gjøre det enklere å bygge bolig utenfor der det er aller størst press.

Statssekretær i kommunal- og distriktsdepartemantet Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

– For regjeringen har det vært viktig å sørge for at vi åpner for enklere boligbygging utenfor pressområdene, hvor det ikke er det samme presset på arealene, sier hun.

– Vi trenger flere boliger både i by og bygd.

Hun viser til at de nå skal bruke tid på å lese gjennom alle høringsutspillene.

– Regjeringen deler bransjen sitt mål om å forenkle og redusere antallet innsigelser. Tydelighet i retningslinjene mener vi er ett bidrag til dette, sier Prestbakmo.