Forbrukerrådet advarer mot valutafelle i sommerferien

Forbrukerrådet advarer mot valutafelle i sommerferien Å betale og å ta ut penger i minibanken når du er på ferie i utlandet, blir ofte unødvendig dyrt. Forbrukerrådet advarer deg mot å gå i fella. Forbrukerrådet råder alle som handler i utlandet til alltid å betale i den valutaen som blir brukt i det landet du


Forbrukerrådet advarer mot valutafelle i sommerferien

Å betale og å ta ut penger i minibanken når du er på ferie i utlandet, blir ofte unødvendig dyrt. Forbrukerrådet advarer deg mot å gå i fella.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Når du betaler med kort eller tar ut penger utenlands, vil du få valget om du ønsker å betale i norske kroner eller den lokale valutaen.

Forbrukerrådets råd er enkelt: Du bør alltid betale i den valutaen som blir brukt i det landet du besøker.

– Avvis tjenesten om å bli belastet i norske kroner. Du får et litt romsligere feriebudsjett når du bruker den lokale valutaen. Det er alltid lurt, og spesielt nå som kronekursen er såpass svak, sier Nora Wenneberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

Dersom du velger å betale i norske kroner, er det den lokale banken eller butikken i ferielandet som setter valutakursen. Normalt tilsvarer den et påslag på seks til sju prosent.

Les på E24+

Syv eksperter: Slik blir kronekursen de neste tre årene

Det er nær fire ganger så dyrt som standardkursen til betalingskortene.

Også når det gjelder betalingsterminalen er det viktig å velge riktig – man kan fort bli villedet av piler, flagg, farger og feilaktige advarsler.

– Velg alltid «no conversion» når du får valget mellom «conversion» og «no conversion». Velger du «conversion» kan beløpet du har betalt bli omregnet med et stort påslag, sier Gløersen.

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at sju av ti har kjennskap til at det lønner seg å ta ut/betale i lokal valuta på ferie i utlandet.