Fire solkraftverk får ja

Kampen om kraften Fire solkraftverk får ja NVE sier ja til fire solkraftverk. De skal ligge i en skog, i et nedlagt pelsdyranlegg, i et avfallsanlegg og på jord uegnet til nydyrking. Birkeland solkraftverk er ett av fire bakkemonterte solkraftverk som får ja fra NVE, blant annet for å få mer erfaring med slike anlegg.


Fire solkraftverk får ja

NVE sier ja til fire solkraftverk. De skal ligge i en skog, i et nedlagt pelsdyranlegg, i et avfallsanlegg og på jord uegnet til nydyrking.

Publisert: Publisert:

Kortversjonen

Det kommer frem i en melding fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

De fire bakkemonterte solkraftverkene som har fått tillatelse skal til sammen produsere 23 gigawattimer (GWh) strøm i året. Det er nok til om lag 1.300 husholdninger.

I prosessen med å godkjenne kraftverkene legger direktoratet vekt på nytten ved å få mer erfaring med bygging og drift av denne typen kraftverk.

Slike anlegg krever en del plass, og det er så langt bare bygget noen få av dem.

– Med de fire nye anleggene er det til sammen syv bakkemonterte solkraftverk som har fått konsesjon fra NVE de siste årene, sier seksjonssjef Svein Grotli Skogen i NVE.

Kraftverkene som har fått tillatelse:

Les også

Foreslår grep for å sikre mer solkraft

«Relativt store områder»

NVE mener utbyggingene er akseptable, og har blant annet krav stilt til at byggingen skal skje så skånsomt som mulig.

– NVE mener at det er nødvendig å se noen bygde anlegg under norske forhold for å kunne vurdere konsekvensene og å avveie fordeler mot ulemper på en sikker måte, sier Skogen.

Solkraftanlegg kan kreve store arealer. Solcellepanelene blir installert på stativer som festes på fundamenter på bakken.

«I forhold til produksjonen beslaglegger anleggene relativt store områder som kan ha verdi for annen bruk», skriver NVE.

Slik illustrerer utbyggerne Måna solkraftverk i sin konsesjonssøknad.

NVE tviler på lønnsomheten

Birkeland solkraftverk i Birkenes kommune eies av Birkeland Solpark AS, som igjen eies av kraftselskapet Å Energi og BTG Solenergi. Det bygges ut i et område som i dag brukes til skogsdrift.

«Resultatet fra konsekvensutredningen viser totalt sett at prosjektet ikke vil gi store ulemper på miljø og samfunn, herunder naturmangfold, landskap, kulturminner, friluftsliv med mer. Konsekvensgraden for de fleste fag er vurdert til noe negativ konsekvens», skriver utbyggeren i sin konsesjonssøknad.

NVE har beregnet at Birkeland solkraftverk vil ha negativ netto nåverdi med de strømprisene NVE legger til grunn fremover. Men det er en mulighet for at anlegget kan tjene penger innenfor NVEs utfallsrom for kraftprisen.

«Når vi tross antatt svak lønnsomhet, konkluderer med at det kan gis konsesjon, skyldes det vektlegging av et ønske om å høste erfaring fra bakkemontert solkraft under norske forhold», skriver NVE i sin vurdering.

Ved utviklingen av kraftverket vurderes det å tilrettelegge for kombinert beitemark for bufe og solkraftproduksjon, ifølge utbyggerne.

Slik visualiserer Norconsult Him solkraftverk i Vindafjord kommune.

Ulike naturverdier

De andre solkraftverkene som nå er godkjent legges ved et avfallsanlegg, på vanskelig dyrkbar jord og ved et nedlagt pelsdyroppdrett.

HIM kraftverk bygges ut av Endra AS, som er en del av Haugaland Kraft-konsernet. Det ligger på Haugaland interkommunale miljøverk (HIM) på Toraneset i Vindafjord kommune, et lukket avfallsdeponi.

«Området er preget av store menneskelige inngrep, da det er inne på et avfallsanlegg. Planene berører ikke naturvernområder eller særskilt verdifulle naturtyper», skriver utbyggeren i sin konsesjonssøknad.

Måna solkraftverk i Alvdal bygges av NØK Fornybar AS, en del av Nord-Østerdal Kraftlag. Det ligger i et område hvor deler av arealet har vist seg uegnet for nydyrking, mens deler av området består av skog.

Ifølge konsekvensutredningen er det ikke registrert rødlistede arter i planområdet. Åsryggen der planområdet er lokalisert har en funksjon som trekkvei for flere arter, og noe negativ påvirkning er forventet på disse funksjonsområdene.

Også ved dette kraftverket kan det ifølge utbyggerne vurderes om sau kan beite, hvis det er mulig å få vann til beitedyrene innenfor gjerdet.

Kile solkraftverk bygges av Gudbrandsdal Energi Fornybar AS. Det skal ligge på en nedlagt pelsdyrfarm i et åpent kulturlandskap med jordbruksdrift og beitebruk preget av gjengroing.

Ifølge konsesjonssøknaden berøres ikke naturvernområder eller særskilt verdifulle naturtyper, men det ligger en orrfuglleik like sør for planområdet. Området brukes til friluftsliv.

Samlet vil tiltaket medføre «ubetydelige til noe negativ konsekvens» for lokale natur- og miljøinteresser, ifølge utbyggeren.

Les også

NVE legger frem ny veileder: Forventer søknader om solkraftverk

Les også

Nå får Norge sitt første store solkraftverk