Zaporizhzhjan ydinvoimala on vaarassa – mitä se tarkoittaa Ukrainalle ja Euroopalle?
Ukrainan ja Venäjän välinen sota on kärjistynyt viime viikkoina, ja molemmat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan provokaatioista Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä. Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala, joka tuottaa noin puolet Ukrainan sähköstä. Voimala on ollut jatkuvassa vaarassa, kun venäläiset ja ukrainalaiset joukot ovat vaihtaneet tulitusta sen läheisyydessä, mutta tilanne on pahentunut huomattavasti sen jälkeen, kun Kakhovkan pato murtui kesäkuun alussa.
Kakhovkan pato oli tärkeä vesilähde Zaporizhzhjan ydinvoimalalle, joka tarvitsee vettä jäähdyttääkseen reaktoreitaan ja käytettyä polttoainetta. Patojen murtuminen aiheutti katastrofaalisen tulvan ja vaaransi voimalan vesihuollon. Ukrainan viranomaiset ovat sanoneet, että he ovat tehneet kaikkensa varmistaakseen voimalan turvallisuuden, mutta he ovat myös varoittaneet, että Venäjä suunnittelee tahallista ydinonnettomuutta voimalassa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on kertonut Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, että Venäjällä on ”vaarallisia provokaatioita” Zaporizhzhjan ydinvoimalassa. Hän on väittänyt, että venäläiset ovat asettaneet räjähteitä voimalan katolle ja yrittäneet luoda vaikutelman ukrainalaisten tulituksesta samalla kun välttävät vahingoittamasta voimalaa. Hän on myös sanonut, että Venäjän tavoitteena on aiheuttaa ”ekologinen katastrofi” Ukrainalle ja Euroopalle.
Venäjä on kiistänyt Ukrainan syytökset ja väittänyt puolestaan, että Ukraina aikoo hyökätä Zaporizhzhjan ydinvoimalaan. Venäläinen ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että Ukraina haluaa ”sabotoida” voimalaa ja syyttää siitä Venäjää. Hän on myös sanonut, että Venäjällä ei ole mitään tekemistä voimalan kanssa ja että se ei ole vastuussa sen turvallisuudesta.
Zaporizhzhjan ydinvoimalan kohtalo on herättänyt pelkoa ja huolta niin Ukrainassa kuin muuallakin Euroopassa. Monet asukkaat lähellä voimalaa ovat valmistautuneet pahimpaan ja hankkineet suojavarusteita ja evakuointisuunnitelmia. He ovat myös kärsineet vesipulasta ja sähkökatkoista patojen murtumisen jälkeen. Toiset ovat yrittäneet jatkaa normaalia elämäänsä huolimatta uhasta.
Ydinvoima-asiantuntijat ovat sanoneet, että Zaporizhzhjan ydinvoimala ei ole Tšernobylin kaltainen riski, mutta sen vaarantuminen olisi silti vakava ongelma Ukrainalle ja sen naapureille. He ovat sanoneet, että voimala on rakennettu eri tekniikalla kuin Tšernobylin voimala, joka räjähti vuonna 1986 aiheuttaen maailman pahimman ydinonnettomuuden. He ovat myös sanoneet, että voimalalla on useita turvajärjestelmiä, jotka estäisivät reaktorien sulamisen tai räjähtämisen.
Kuitenkin, jos voimala menettäisi jäähdytysveden tai joutuisi tulituksen tai räjähdysten kohteeksi, se voisi vapauttaa radioaktiivista ainetta ympäristöön ja aiheuttaa terveys- ja ympäristöhaittoja. Tämä voisi vaikuttaa miljooniin ihmisiin Ukrainassa ja sen lähialueilla, kuten Valko-Venäjällä, Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa. Se voisi myös aiheuttaa sähköpulan Ukrainassa ja heikentää sen taloutta ja puolustuskykyä.
Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne on siis erittäin vakava ja vaatii nopeaa ja vastuullista ratkaisua. Ukraina ja Venäjä eivät saa käyttää ydinvoimalaa sotilaallisena tai poliittisena välineenä, vaan heidän pitää tehdä yhteistyötä sen suojelemiseksi. Euroopan unionin ja muiden kansainvälisten toimijoiden pitää myös olla valmiita tarjoamaan apua ja painostamaan osapuolia rauhanomaiseen ratkaisuun. Zaporizhzhjan ydinvoimala ei saa olla uusi Tšernobyl.
Lähde: The Washington Post