Wagner yhtiö aloitti verisen kapinan Venäjällä – Putinin valta horjuu ja rupla romahtaa


Wagner-yhtiö on Venäjän salainen ase – mutta mitä se oikein tekee?

Wagner-yhtiö on Venäjän yksityinen palkka-armeija, joka on osallistunut lukuisiin sotilaallisiin operaatioihin ympäri maailmaa. Wagner-yhtiön taustalla on Jevgeni Prigožin, joka tunnetaan myös Putinin kokkina ja trollitehtaiden rahoittajana. Wagner-yhtiö on ollut viime aikoina otsikoissa kapinan takia, joka alkoi juhannuksena Pietarissa ja levisi muualle Venäjälle.

Mutta miksi Wagner-yhtiö nousi kapinaan? Mitä se haluaa saavuttaa? Ja miten se vaikuttaa Venäjän ja maailman tilanteeseen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää Wagner-yhtiöstä ja sen salaisista toimista.

Mikä on Wagner-yhtiö?

Wagner-yhtiö on yksityinen sotilas- ja turvallisuuspalvelujen tarjoaja, joka perustettiin vuonna 2014. Wagner-yhtiön virallista nimeä tai rekisteröintiä ei ole tiedossa, eikä se ole laillinen Venäjällä. Wagner-yhtiön arvioidaan koostuvan noin 5 000–10 000 palkkasotilaasta, jotka ovat pääosin entisiä Venäjän armeijan tai erikoisjoukkojen jäseniä.

Wagner-yhtiön johtaja ja rahoittaja on Jevgeni Prigožin, joka on venäläinen liikemies ja oligarkki. Prigožin on tunnettu läheisistä suhteistaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja hänen hallintoonsa. Prigožin omistaa myös Concord-yhtiön, joka on vastuussa Venäjän trollitehtaista ja vaalivaikuttamisesta.

Wagner-yhtiö ei ole virallisesti osa Venäjän valtiota tai armeijaa, mutta se toimii niiden etujen mukaisesti. Wagner-yhtiö on osallistunut sotilaallisiin operaatioihin muun muassa Ukrainassa, Syyriassa, Libyassa, Sudanissa ja Keski-Afrikassa. Wagner-yhtiön tavoitteena on tukea Venäjän geopoliittisia intressejä ja taloudellisia etuja näissä maissa.

Miksi Wagner-yhtiö nousi kapinaan?

Wagner-yhtiön kapina alkoi juhannuksena Pietarissa, kun noin 500 palkkasotilasta marssi kohti Moskovaa vaatien parempia työoloja ja palkkoja. Kapinan johtajana oli Prigožin itse, joka oli tyytymätön Putinin hallintoon ja sen politiikkaan.

Kapinan syitä oli useita. Yksi niistä oli Wagner-yhtiön huono kohtelu Venäjän valtion taholta. Wagner-yhtiön jäsenet eivät saaneet mitään tunnustusta tai kunniaa palveluksistaan, eivätkä he saaneet mitään sosiaaliturvaa tai eläkettä. Wagner-yhtiön jäsenet joutuivat myös maksamaan omasta varustuksestaan ja matkustamisestaan, ja heidän palkkansa olivat usein myöhässä tai alhaisia.

Toinen syy oli Wagner-yhtiön taloudellinen ahdinko. Wagner-yhtiö oli menettänyt useita sopimuksia ja asiakkaita viime vuosina, ja sen tulot olivat laskeneet merkittävästi. Wagner-yhtiö oli myös joutunut kansainvälisen painostuksen ja pakotteiden kohteeksi, jotka vaikeuttivat sen toimintaa. Wagner-yhtiö oli myös menettänyt useita taistelijoitaan eri konflikteissa, mikä heikensi sen moraalia ja mainetta.

Kolmas syy oli Wagner-yhtiön poliittinen tyytymättömyys. Wagner-yhtiö oli pettynyt Putinin hallinnon kyvyttömyyteen ratkaista Venäjän sisäisiä ja ulkoisia ongelmia, kuten korruptiota, köyhyyttä, ihmisoikeusloukkauksia, talouskriisiä, pandemiaa, Natoa, EU:ta ja Yhdysvaltoja. Wagner-yhtiö halusi muutosta Venäjän johtoon ja politiikkaan, ja se uskoi olevansa vahva ja itsenäinen toimija, joka voisi haastaa Putinin aseman.

Mitä seurauksia kapinalla on?

Wagner-yhtiön kapina on aiheuttanut suurta hämmennystä ja huolta Venäjällä ja maailmalla. Kapina on osoittanut, että Venäjän sisällä on vakavia ristiriitoja ja epävakautta, ja että Putinin valta ei ole niin vahva kuin luullaan. Kapina on myös paljastanut, että Venäjällä on useita yksityisiä sotilas- ja turvallisuusyhtiöitä, jotka ovat osallistuneet laittomiin ja vaarallisiin operaatioihin eri maissa.

Kapina on johtanut useisiin reaktioihin ja toimenpiteisiin Venäjän hallinnon taholta. Venäjän armeija ja turvallisuuspalvelut ovat aloittaneet laajan operaation kapinoivien palkkasotilaiden pidättämiseksi ja aseistuksen takavarikoimiseksi. Venäjän keskuspankki on yrittänyt puuttua ruplan luisuun nostamalla korkoja ja myymällä ulkomaanvaluuttaa. Venäjän valtiovarainministeriö on ehdottanut menoleikkauksia ensi vuoden budjettiin tasapainottamaan taloutta.

Kapina on myös herättänyt huomiota ja reaktioita kansainvälisellä tasolla. Monet maat ovat ilmaisseet huolensa Venäjän tilanteesta ja sen vaikutuksista alueelliseen ja globaaliin turvallisuuteen. Monet maat ovat myös vaatineet selvitystä Wagner-yhtiön toimista ja roolista eri konflikteissa, ja ovat vaatineet lisää pakotteita ja painostusta Venäjää vastaan.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Wagner-yhtiön kapinan lopputulos on vielä epävarma. Kapina on saanut osan Wagner-yhtiön jäsenistä siirtymään Valko-Venäjälle, jossa he ovat saaneet tukea. Valko-Venäjän presidentiltä Aleksandr Lukašenkalta. Lukašenka on ilmoittanut, että hän on valmis antamaan Wagner-yhtiölle turvapaikan ja sotilaallista tukea, jos se auttaa häntä torjumaan Venäjän ja lännen uhkia. Toisaalta osa Wagner-yhtiön jäsenistä on jäänyt Venäjälle ja yrittää jatkaa kapinaa tai paeta maasta. Prigožin on julkaissut useita ääniviestejä, joissa hän kutsuu kapinaa onnistuneeksi ja väittää, että hänellä on yhä paljon kannattajia ja liittolaisia Venäjällä.

Wagner-yhtiön kapinan tulevaisuus riippuu monista tekijöistä, kuten Venäjän hallinnon reaktiosta, kansainvälisestä painostuksesta, Wagner-yhtiön sisäisestä yhtenäisyydestä ja Valko-Venäjän roolista. Kapina voi johtaa joko Wagner-yhtiön loppuun tai uuteen alkuun. Kapina voi myös johtaa joko Putinin vallan vahvistumiseen tai heikkenemiseen. Kapina voi myös johtaa joko Venäjän eristäytymiseen tai avautumiseen. Kapina voi myös johtaa joko alueellisen ja globaalin turvallisuuden paranemiseen tai pahenemiseen.

Wagner-yhtiö on Venäjän salainen ase, mutta se on myös Venäjän salainen haaste. Wagner-yhtiö on osoittanut, että Venäjällä on paljon voimaa ja vaikutusta maailmassa, mutta se on myös osoittanut, että Venäjällä on paljon ongelmia ja epävakautta sisällään. Wagner-yhtiö on herättänyt paljon kysymyksiä ja huolia Venäjän ja maailman tilanteesta, mutta se ei ole vielä antanut paljon vastauksia tai ratkaisuja.

Mitä mieltä sinä olet Wagner-yhtiöstä ja sen kapinasta? Oletko huolissasi vai toiveikas? Oletko kiinnostunut vai välinpitämätön? Kerro meille mielipiteesi kommenttikenttään! Ja jos haluat tietää lisää Wagner-yhtiöstä ja sen toimista, voit lukea lisää aiheesta näistä lähteistä:

Kiitos kun luit artikkelimme! Muista tykätä, jakaa ja tilata kanavamme lisää uutisia ja mielenkiintoisia aiheita varten! 😊👍👏