Wagner kapina sytyttää Venäjän sisällissodan – Putinin valta horjuu ja Ukraina pelkää


Wagner-kapina horjuttaa Putinin valtaa Venäjällä

Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin on julistanut kapinan Venäjän sotilasjohtoa vastaan. Hän väittää joukkojensa ottaneen haltuunsa tärkeitä sotilaskohteita Etelä-Venäjällä ja kontrolloivansa sieltä tehtyjä sotilaslentoja Ukrainaan. Prigozhin on uhannut kaataa Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon, jota hän on arvostellut Ukrainan sodan huonosta johtamisesta.

Wagner-kapina on aiheuttanut sekasortoa ja epävakautta Venäjällä. Putin on myöntänyt televisiopuheessaan, että tilanne Rostovissa on vaikea ja kutsunut kapinaa ”puukoniskuksi selkään” Venäjälle sekä maanpetokseksi. Hän on luvannut ryhtyä päättäväisiin toimiin tilanteen rauhoittamiseksi ja saattaa kapinan järjestäneet vastuuseen teoistaan.

Venäjän armeija on vetosi Wagner-taistelijoihin, jotta he antautuisivat eivätkä jatkaisi kapinaa. Asevoimat ovat luvanneet taata antautuvien taistelijoiden turvallisuuden ja sanoneet heitä huijatun Prigozhinin rikolliseen yritykseen. Venäjän puolustusministeriö on vaatinut Wagner-taistelijoita palaamaan pysyviin asemiinsa ja väittänyt monen taistelijan jo ”huomanneen virheensä”.

Venäjällä on myös julistettu ”terrorisminvastainen operaatiojohto” perustetun Moskovassa ja sen ympäristössä Wagner-kapinan vuoksi. Tarkoituksena on estää mahdolliset terroristiset toimet Venäjän pääkaupungissa sekä sen ympäristössä.

Kapinan alettua Venäjällä on ilmeisesti myös alkanut rajoittaa verkkouutisiin pääsyä Venäjällä. Monet venäläiset uutissivustot ovat olleet vaikeasti saavutettavissa tai kokonaan poissa käytöstä.

Mitä Wagner-kapina tarkoittaa Suomelle?

Wagner-kapina on herättänyt huolta ja hämmennystä myös Suomessa, joka on Venäjän naapurimaa. Suomalaisasiantuntijat eivät usko Putinin aseman olevan vakavasti uhattuna, vaikka kapina heikentääkin hänen valtaansa. Heidän mukaansa Wagner-kapina nujerretaan todennäköisesti pian.

Kuitenkin Suomen kannattaa seurata tarkoin Venäjän tilannetta ja varautua mahdollisiin yllättymiin. Jos kapina etenee ja johtaa sotilaallisiin välienselvittelyihin tai sisällissotaa muistuttavaan tilanteeseen, se voi vaikuttaa myös Suomen turvallisuuteen ja rajan hallintaan. Suomen on oltava hereillä ja valmis reagoimaan nopeasti, jos tilanne Venäjällä kärjistyy.

Wagner-kapina on myös osoitus siitä, että Venäjän sisäinen valtakamppailu on käynnissä ja että Putinin hallinto on heikentynyt. Venäjän yhteiskunta on jakautunut ja tyytymätön, ja erilaiset ryhmittymät haastavat Putinin valtaa. Tämä voi lisätä Venäjän arvaamattomuutta ja aggressiivisuutta ulkopolitiikassa.

Wagner-kapina on yksi historianlehti, joka on Venäjällä kääntymässä. Se on myös muistutus siitä, että Venäjällä on paljon salaisia ja vaarallisia toimijoita, jotka eivät ole hyväntahtoisia vapauttajia, vaan rikollisia ja sotarikollisia. Wagner-palkkasotilasryhmä on ollut mukana monissa konflikteissa ympäri maailmaa, kuten Syyriassa, Libyassa, Keski-Afrikassa ja Ukrainassa. Se on tehnyt yhteistyötä diktaattorien, terroristien ja rikollisjärjestöjen kanssa.

Wagner-kapina on siis vakava uhka Venäjän sisäiselle vakaudelle ja kansainväliselle rauhalle. Suomen on oltava valppaana ja yhteistyössä muiden länsimaiden kanssa tässä tilanteessa. Suomen on myös tuettava Ukrainaa, joka on kärsinyt eniten Wagnerin toiminnasta.

Lähde: SSS.fi, SSS.fi, IS.fi


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *