Venäjän eläkeläiset jäävät nuolemaan näppejään – eläkevarat loppuvat parissa vuodessa!


Karu arvio: Venäjän eläkevarat voivat loppua pian

Onko Venäjän eläkejärjestelmä kestävällä pohjalla? Tämä kysymys on noussut esiin viime aikoina, kun maan talous on kärsinyt koronapandemiasta, pakotteista ja öljyn hinnan laskusta. Venäjän eläkejärjestelmä koostuu lakisääteisestä työeläkkeestä, joka kattaa palkansaajat, yrittäjät ja itsenäiset maanviljelijät, sekä vapaaehtoisesta rahastoeläkkeestä, joka oli aiemmin pakollinen vuonna 1967 tai sen jälkeen syntyneille. Lisäksi on olemassa erityisiä eläkelakeja esimerkiksi valtion virkamiehille ja sotilaille.

Vuonna 2019 voimaan tullut eläkeuudistus nosti vanhuuseläkeikää miehillä 60 vuodesta 65 vuoteen ja naisilla 55 vuodesta 60 vuoteen. Tämän tarkoituksena oli hillitä eläkemenojen kasvua ja parantaa eläkejärjestelmän rahoitusta. Eläkeuudistus kuitenkin herätti paljon vastustusta ja mielenosoituksia, sillä moni venäläinen pelkää, ettei ehdi nauttia eläkkeestään ennen kuolemaansa. Venäläisten miesten odotettavissa oleva elinikä oli vuonna 2018 vain 66,4 vuotta ja naisten 77,2 vuotta.

Eläkeuudistus ei kuitenkaan ole riittänyt ratkaisemaan Venäjän eläkejärjestelmän ongelmia. Suomen pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö arvioi, että eläkevarat voivat ehtyä vuoden 2023 loppuun mennessä, jos nykyinen tilanne jatkuu. Eläkevarojen määrää syövät paitsi kasvavat eläkemenot myös heikot sijoitustuotot ja valtion väliintulot. Venäläiset työeläkesijoittajat ovat joutuneet sijoittamaan suuren osan varoistaan kotimaisiin valtionlainoihin, jotka tuottavat huonosti ja ovat alttiita inflaatiolle. Lisäksi valtio on ottanut osan eläkevaroista käyttöönsä budjettivajeen paikkaamiseksi.

Mitä tämä tarkoittaa tavalliselle venäläiselle? Jos eläkevarat loppuvat, valtion on joko leikattava eläkkeitä tai lisättävä verotusta tai velkaantumista niiden maksamiseksi. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kovin houkutteleva poliittisesti tai taloudellisesti. Keskimääräinen vanhuuseläke oli Venäjällä vuonna 2018 vain noin 200 euroa kuukaudessa, mikä on alle köyhyysrajan monilla alueilla. Elämisen kustannukset ovat nousseet viime vuosina ruoan, lääkkeiden ja energian hinnan kallistumisen myötä. Monet venäläiset ovatkin joutuneet turvautumaan säästöihinsä, omaisuutensa myymiseen tai sukulaistensa apuun selviytyäkseen arjesta.

Venäjän eläkejärjestelmän tilanne on siis erittäin vakava ja vaatii pikaisia toimia. Valitettavasti poliittinen ilmapiiri ei ole suotuisa uusille uudistuksille, sillä presidentti Vladimir Putinin suosio on laskenut eläkeuudistuksen jälkeen. Lisäksi Venäjän suhteet länteen ovat kiristyneet Ukrainan, Syyrian ja Navalnyin tapausten vuoksi, mikä vaikeuttaa taloudellista yhteistyötä ja investointeja. Venäjän eläkeläiset ovat siis vaarassa jäädä ilman riittävää toimeentuloa, ellei hallitus ryhdy rohkeisiin ja vastuullisiin ratkaisuihin. 🙁

Lähde: Venäjän eläkejärjestelmä – Eläketurvakeskus


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *