Uppgifter: Israeliska vapensystem på riksdagens tak

Uppdaterad 18.38 | Publicerad 18.29 Det israeliska vapenföretaget Elbit har sålt system till Sveriges riksdag som nu satts upp på taket. Det erfar Dagens ETC. – Det känns helt sjukt, säger en källa till tidningen. Foto: Robin Lorentz Allard Den militära utrustningen från Israel kallas för ”Red sky”. Systemet upptäcker, identifierar och neutraliserar drönare genom att


Uppdaterad 18.38 | Publicerad 18.29

Det israeliska vapenföretaget Elbit har sålt system till Sveriges riksdag som nu satts upp på taket.

Det erfar Dagens ETC.

– Det känns helt sjukt, säger en källa till tidningen.

Vapensystemet ”Red sky” har satts upp på taket på riksdagen
Foto: Robin Lorentz Allard

Den militära utrustningen från Israel kallas för ”Red sky”. Systemet upptäcker, identifierar och neutraliserar drönare genom att störa ut dem.

Systemet är nu uppställt på det östra riksdagshusets tak och består av tre komponenter.

På plats i Stockholm

Tidningen Dagens ETC, som först uppmärksammade det nya systemet, har talat med flera försvarsexperter som bekräftar att det rör sig om det aktuella systemet.

En källa till tidningen berättar att företrädare för Elbit just nu är på plats i Stockholm och i riksdagen.

– Elbit kommer att ha drönare som flyger över centrala Stockholm för att visa att deras hemliga utrustning kan fånga dem, säger källan.

Kontroversiellt företag

Dagens ETC kan bekräfta uppgifterna.

Detta efter att ha begärt ut riksdagens besökslistor. De visar att representanter från Elbit varit på plats vid upprepade tillfällen under våren.

På grund av Elbits delaktighet i Israels pågående invasion av Gaza har flera finansinstitut och pensions- och investeringsfonder runt om i världen, bland annat svenska pensionsfonder, sålt av sina innehav i företaget Elbit.

Systemet ska skydda mot drönare
Foto: Robin Lorentz Allard