Tyrannosaurus Rex, Sonic ja muutama muukin pienen ihmisen suuri asia

  Kun olemme pitäneet näitä pohdiskeluhetkiämme lasten kanssa, olen samalla kysellyt mikä lasten mielestä on kivaa eskarissa ja ovatpa tietenkin kertoneet niitäkin asioita, jotka ei niin mukavia ole. Tähän postaukseen listaan nyt näitä kommentteja ja havaintoja. Leikkiminen ja ulkoilu on kivaa. ”Ulkona maaginen koronahippa ja luistelu, jalkapallo. Paitsi silloin kun tarvii pukea kuravaatteet.” 2.  Sisällä


 

  • Kun olemme pitäneet näitä pohdiskeluhetkiämme lasten kanssa, olen samalla kysellyt mikä lasten mielestä on kivaa eskarissa ja ovatpa tietenkin kertoneet niitäkin asioita, jotka ei niin mukavia ole. Tähän postaukseen listaan nyt näitä kommentteja ja havaintoja.
  1. Leikkiminen ja ulkoilu on kivaa.

”Ulkona maaginen koronahippa ja luistelu, jalkapallo. Paitsi silloin kun tarvii pukea kuravaatteet.”

2.  Sisällä leikeistä kivoja ovat taikahiekka, erilaiset rakentelut (esim. Plus Plus palat, Geomacit), muovailuvaha, piirtäminen ja värityskuvat, kavereiden kanssa leikkiminen, tabletin käyttö (päivässä on hetki, jolloin tablettia saa käyttää 15min. noudattamalla ryhmän kanssa yhdessä sovittuja digisääntöjä).

”Majaleikki on myös todella kiva.”

”Voitaisiinko leikkiä piilosta?”

  • Meillä on käytössä leikinvalintataulu, jossa on tarjolla erilaisia leikkivaihtoehtoja valokuvina esiteltyinä. Lapset saavat valita leikin laittamalla oman nimensä kuvan kohdalle ja aikuinen katsoo missä on vapaata tilaa kyseiselle leikille. Kommentti lapselta: ”Leikinvalintataululla ei tarvitsisi olla niin montaa leikkiä kerrallaan. Olisi helpompaa, jos kaikki ei tungeksisi edessä, niin pystyisi paremmin valitsemaan leikkiä.” Tärkeä ja hyvä havainto lapselta, jota voimme lähteä muuttamaan toimivammaksi!

”Leikkiä voi leikkiä, vaikka joskus se on tylsää, kun joku oma kiva keikki onkin jo varattu ja joutuu valitsemaan  tylsän leikin. Roolivaatteet olisi kivointa.”

  • Pidimme yhden keskustelutuokion pääsiäisen alla torstaina, jolloin lapsia oli paikalla alle puolet ryhmästä. Lasten havainnot kohdistuivat terävän tarkasti rauhalliseen ja hiljaiseen tunnelmaan.

”Ruokailussa oli paljon hiljaisempaa ja rauhallisempaa, kun kaikki eivät ole huutamassa.”

”On paljon kivempaa, voi tehdä rauhassa asioita.”

Näihin kokemuksiin on helppo samaistua seuratessa vauhdikkaiden kaverusten niin ihanaa ja  rauhallista pandakarhu-leikkiä.  Hyvä kysymys onkin, miten tuoda päiviin lisää rauhallisuutta?

Ai niin…no mikäs se on sitten kaikista tylsintä eskarissa?

”Lepohetki! Kun pitää olla hiljaa.”

”Onks pakko levätä?”

”Tylsää on kun leikit jää kesken.”

Joillekin asioillehan ei aina voi mitään, esimerkiksi ruokailut on ajallaan, jolloin leikit on maltettava lopettaa tai ainakin siirtää sivuun odottamaan seuraavaa hetkeä. Pieni rauhallinen lepohetki vauhdikkaan ja joskus pitkänkin päivän keskellä auttaa jaksamaan. On itselle kyllä palkitsevaa kuulla näitä asioita lasten suusta, jos nuo edellä mainitut ovat kaikkein tylsimpiä heidän mielestä, niin kaiken kaikkiaan aika kivaahan meillä eskarissa sitten on <3

Jotain ehkä kertoo tämäkin eskarilaisen kommentti :”Sä oot R-A-K-A-S.”

Niin olette tekin lapset, niin olette tekin <3