Trots kyla och snö – våren tidig i år

Publicerad 2024-05-03 18.34 Foto: Martina Holmberg/TT Trots kalla perioder är årets vår tidig. Våren har kommit längre norrut jämfört med de historiska genomsnitten från förr i tiden, visar Vårkollen. Vårkollen är ett forskningsprojekt där observationer från privatpersoner ligger till grund för mätningarna, som gör årligen under Valborgshelgen. En liknande verksamhet fanns redan 1873, vilket gör


Publicerad 2024-05-03 18.34

Foto: Martina Holmberg/TT

Trots kalla perioder är årets vår tidig. Våren har kommit längre norrut jämfört med de historiska genomsnitten från förr i tiden, visar Vårkollen.

Vårkollen är ett forskningsprojekt där observationer från privatpersoner ligger till grund för mätningarna, som gör årligen under Valborgshelgen. En liknande verksamhet fanns redan 1873, vilket gör att mätningarna kan jämföras med de för 150 år sedan.

”Vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen hos björk och blomningen hos vårblommande arter tidigarelagts ett par veckor sedan 1873” , säger Ola Langvall, forskare vid SLU i ett pressmeddelande.

De tidigblommande arterna tussilago, blåsippa och sälg kom i blom tidigt under våren. De stoppades sedan av den snö som ligger kvar i stora delar av Norrland. Dock blommar arterna fortfarande i stora delar av landet, även om de brukar vara överblommade i södra Sverige när våren gör tidig entré.

Antalet rapporter till Vårkollen har i år ökat med nästan 100 procent jämfört med 2023. Det rapporterades från nästan 2 000 platser runt om i landet.