Tragedia Australiassa: neljä sotilasta katosi mereen helikopterionnettomuudessa – mitä he tekivät siellä?


Neljä ihmistä katosi sotilashelikopterin pudottua veteen – mitä tapahtui Australiassa?

Australiassa on käynnissä suuri **sotaharjoitus**, johon osallistuu tuhansia sotilaita eri maista. Harjoitus sai kuitenkin traagisen käänteen, kun yksi **sotilashelikoptereista** putosi veteen perjantai-iltana. Helikopterin neljää matkustajaa ei ole löydetty, ja heidän pelätään menehtyneen. 😢

Mitä tiedämme onnettomuudesta? Miksi helikopteri putosi? Mitä viranomaiset sanovat? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä **järkyttävästä tapauksesta**.

Onnettomuus tapahtui Hamilton Islandilla

Onnettomuus tapahtui Hamilton Islandilla, joka on yksi Whitsundays-saariryhmän saarista Queenslandin osavaltiossa. Saari on tunnettu kauniista maisemistaan ja turistikohteistaan, mutta nyt se on muuttunut surun näyttämöksi. 😔

Helikopteri oli osa **Talisman Sabre 2023** -nimistä sotaharjoitusta, joka alkoi heinäkuun alussa ja kestää kuukauden. Harjoitukseen osallistuu noin 17 000 sotilasta Australiasta, Yhdysvalloista, Japanista ja Uudesta-Seelannista. Harjoituksen tarkoituksena on testata liittoutuneiden joukkojen yhteistyötä ja valmiutta erilaisissa tilanteissa.

Helikopteri oli **NH90 Taipan**, joka on eurooppalaisen NHIndustries-konsortion rakentama keskiraskas monitoimihelikopteri. Helikopteri oli lähtenyt Townsvillen lentotukikohdasta ja oli matkalla Hamilton Islandille, kun se syöksyi mereen noin kello 22 paikallista aikaa perjantaina.

Helikopterin matkustajat olivat australialaisia ja amerikkalaisia

Helikopterin kyydissä oli neljä ihmistä: kaksi australialaista ja kaksi amerikkalaista sotilasta. Heidän nimiään tai arvojaan ei ole vielä julkistettu, mutta heidän kerrotaan olleen erikoisjoukkojen jäseniä. He olivat osa **Special Operations Task Group**, joka koostuu Australian armeijan, laivaston ja ilmavoimien erikoisjoukoista sekä Yhdysvaltain erikoisoperaatioiden komentokeskuksesta.

Helikopterin lentäjänä toimi australialainen kapteeni, joka oli kokenut helikopterilentäjä. Hän oli lentänyt NH90 Taipania jo useita vuosia ja osallistunut aiempiin Talisman Sabre -harjoituksiin. Hänen apunaan oli amerikkalainen lentomestari, joka oli myös koulutettu NH90 Taipanin lentämiseen.

Helikopterin takapenkillä istuivat australialainen korpraali ja amerikkalainen sotamies, jotka olivat molemmat erikoisjoukkojen sotilaita. He olivat mukana harjoituksessa suorittamassa erilaisia tehtäviä, kuten tiedustelua, sabotaasia ja pelastusoperaatioita.

Helikopterin osia on löydetty, mutta matkustajista ei ole havaintoja

Helikopterin syöksyminen mereen laukaisi välittömästi **hätäsignaalin**, joka havaittiin läheisellä sotilasalustalla. Alus lähetti pelastusveneen paikalle, ja se saapui onnettomuuspaikalle noin 20 minuutissa. Pelastusvene löysi helikopterin osia vedestä, mutta ei nähnyt merkkejä matkustajista.

Pelastusoperaatioon osallistui myös muita sotilas- ja siviilialuksia sekä helikoptereita ja lentokoneita. Pelastajat etsivät aluetta koko yön ja lauantain ajan, mutta eivät löytäneet mitään jälkiä helikopterin matkustajista. Viranomaiset ovat sanoneet, että **toivoa on vähän**, sillä vesi on kylmää ja syvää, ja virtaukset ovat voimakkaita.

Viranomaiset ovat aloittaneet **tutkinnan** siitä, miksi helikopteri putosi. He ovat pyytäneet apua myös NHIndustries-konsortiolta ja Ranskan ilmailuviranomaisilta, jotka ovat vastuussa helikopterin valmistuksesta ja sertifioinnista. Tutkinnan tulokset saattavat kestää useita kuukausia.

Onnettomuus on herättänyt surua ja kritiikkiä

Onnettomuus on herättänyt suurta **surua** ja **myötätuntoa** niin Australiassa kuin muissakin osallistujamaissa. Australian pääministeri Scott Morrison sanoi lauantaina, että hän on syvästi järkyttynyt ja surullinen tapahtuneesta. Hän ilmaisi osanottonsa uhrien omaisille ja ystäville sekä kiitti pelastushenkilöstöä heidän työstään.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lähetti myös surunvalittelunsa ja sanoi, että Yhdysvallat seisoo Australialla olevan **liittolaisen** rinnalla tässä vaikeassa hetkessä. Hän sanoi, että onnettomuus osoittaa, mitä riskejä sotilaat ottavat puolustaessaan vapautta ja turvallisuutta.

Japanin pääministeri Yoshihide Suga ja Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern lähettivät myös surunvalittelunsa ja ylistivät uhrien rohkeutta ja uhrautuvuutta. He sanoivat, että heidän maansa jatkavat yhteistyötä Australiassa ja muualla maailmassa rauhan ja vakauden edistämiseksi.

Onnettomuus on kuitenkin herättänyt myös **kritiikkiä** ja **kysymyksiä** siitä, oliko helikopteri turvallinen ja tarpeellinen. Australiassa on jo pitkään ollut ongelmia NH90 Taipan -helikopterien kanssa, jotka ovat olleet usein huollossa tai korjauksessa. Australian viranomaiset olivat jo ennen onnettomuutta ilmoittaneet, että he aikovat korvata ikääntyvät Taipan-helikopterit uusilla **Black Hawk** -helikoptereilla.

Lisäksi jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi Australiassa järjestetään niin suuri sotaharjoitus, kun maailma on kärsinyt **koronaviruspandemiasta** ja ilmastonmuutoksesta. He ovat vaatineet, että sotilasbudjettia leikattaisiin ja rahaa käytettäisiin paremmin terveydenhuoltoon, koulutukseen ja ympäristönsuojeluun.

Kiitos lukemisesta! 😊