Tampereella vandalisoitiin kirjailija Lauri Viidan patsas – Pronssia vietiin veitsellä: “Melkein puolet on rälläköity pois”


Kirjailija Lauri Viidan (1916–1965) pronssinen patsas Tampereella on joutunut vandalismin kohteeksi. Patsaasta on viety veitsellä isoja paloja pronssia. Teko on tapahtunut viime viikonlopun aikana.

Lauri Viita oli tunnettu runoilija ja romaanikirjailija, joka syntyi Tampereella Pispalan kaupunginosassa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa runokokoelma Betonimylläri ja romaanit Moreeni ja Kukunor. Viita kuoli vain 49-vuotiaana aivoverenvuotoon.

Lauri Viidan patsaan teki kuvanveistäjä Pekka Kauhanen vuonna 2000. Patsas sijaitsee Tampereen keskustassa Hämeenpuistossa lähellä Tampereen yliopistoa. Patsaan jalustassa on teksti: “Lauri Viita – runoilija”.

Lauri Viita -seura ry:n puheenjohtaja Juhani Niemi kertoo Ylelle olevansa järkyttynyt patsaan vandalisoinnista. Hän sanoo, että patsas on arvokas kulttuurihistoriallinen muistomerkki, joka kunnioittaa Viidan elämää ja tuotantoa. Hän arvelee, että pronssia on varastettu myytäväksi romumetallina.

Niemi sanoo, että patsaan korjaaminen tulee olemaan vaikeaa ja kallista, sillä se vaatii erikoisosaamista ja materiaalia. Hän toivoo, että tekijät saadaan kiinni ja heidät asetetaan vastuuseen. Hän vetoaa myös yleisöön, että jos joku on nähnyt jotain epäilyttävää patsaan lähistöllä, hän ilmoittaisi siitä poliisille.