Ei koskaan. Näin Arto Lilja totesi, kun hänen Tiina-vaimonsa puhui omasta ravintolasta jo 1990-luvulla.
Ei koskaan omaa ravintolaa, eikä ainakaan yhdessä puolison kanssa. Näin totesivat Arto ja Tiina Lilja yksissä tuumin, kun he muuttivat vuonna 2022 Sveitsistä takaisin Suomeen.
Nyt Liljat pyörittävät tiettävästi Suomen ainoaa ympäri vuoden auki olevaa sveitsiläispainotteista ravintolaa. Tiinan ja Arton kanssa vastuuta jakavat heidän poikansa Elias ja tämän puoliso Inka-Lilja Uuskoski.
Elias ja Inka ovatkin suurelta osin syylliset siihen, että Helsingin Uudenmaankadulla on perheravintola Mystuu, jonka koko henkilökunnalla on nimessään Lilja.
Välihuomautuksena kerrottakoon, että ravintolan nimi on nuorempien Liljojen ideoima sanaleikki (mystuu=maistuu).
Mutta mitä tapahtui ennen Mystuun perustamista?
– Asuimme neljä ja puoli vuotta Sveitsissä, ja pyöritimme Bernin alapuolella sijaitsevassa pienessä kylässä ravintolaa, Tiina ja Arto kertovat.
Sveitsiin heidät houkutteli vanhin lapsi, joka oli mennyt naimisiin paikallisen juustomestarin kanssa. Kun tyttären kotikylän ainoan ravintolan ravintoloitsija jäi eläkkeelle, alkoi hän rohkaista vanhempiaan hyppäämään uuteen.
– Vieläkin ihmettelen, miten uskalsin. Koulussa en ole lukenut pätkääkään saksaa. Ravintolakoulu Perhossa oli vain pieni ruokasanaston kurssi, Arto kertoo.
Ennen muuttoa hän alkoi opiskella saksaa, mutta kyläläisten kanssa siitä ei ollut paljoa apua, sillä Sveitsissä puhutaan sveitsinsaksaa ja Bernin alueella mukana on myös vaikutteita ranskan kielestä. Mutta aina lauseessa oli joku tuttu sana, johon tarttua, joten salissa työskennellyt Arto pärjäsi asiakkaiden kanssa.
– Tulin toimeen saksallani, mutta käytin paljon kiertoilmauksia, Arto tunnustaa.
Suomeen jäivät koti, työt, muut lapset ja lastenlapset. Vastassa oli pieni kyläyhteisö, paljon uutta opittavaa, Sveitsin upeat maisemat ja yhteisöllinen kulttuuri.
Tiina opetteli keittiössä valmistamaan schnitzelit, cordon bleut ja röstit, fonduet ja raclettet. Vaikka heidän ravintolansa olikin suomalainen, oli listalla myös sveitsiläisiä ruokia. Silti joka kuukausi myydyin ruoka oli poronkäristys.
Suomalaiset ravintoloitsijat otettiin hyvin mukaan kyläyhteisöön. Kyläläiset kävivät paljon ravintolassa, perheet söivät pitkän kaavan mukaan, kantapöydässä pelattiin korttia ja juotiin kahvia. Tiina myöntää, että hänellä on ikävä sveitsiläisiä tapoja.
Koronakaan ei koetellut sveitsiläisiä ravintoloitsijoita, sillä he saivat valtiolta nopeasti avustukset menetetyistä tuloistaan.
Mutta Liljat alkoivat ikävöidä Suomeen jääneitä läheisiään, Sveitsin-vuosien aikana oli syntynyt uusia lapsenlapsia ja pariskunnan vanhempien terveys heikentynyt.
Lopulta vaaka kallistui kotimaahan paluun kannalle.
Suomeen he muuttivat vuonna 2022. Vuosi meni työskennellen muissa ravintoloissa, mutta vähitellen he alkoivat pyörtää päätöstään olla omistamatta yhteistä ravintolaa.
Mystuu-ravintola pyörii neljän ihmisen voimin. Joku Liljoista on aina paikalla. Keskieurooppalaiseen tyyliin ravintolan ovet avataan arkisin jo kello yhdeksän, jolloin asiakas voi poiketa aamukahville, sitten lounaalle ja à la carte alkaa kolmelta. Monet Mystuun asiakkaat toteavat, että tunnelmasta huomaa kyseessä olevan perheravintolan. Vastaanotto on lämmin ja henkilökunnan välillä on hyvä kemia.
Liljat eivät vie työasioita kotiin – tai siihen ainakin pyritään. Inka ja Arto tietävät, että keittiön kuumuudessa ja ahtaudessa työskentelevät Tiina ja Elias saattavat toisinaan ärähtää herkästikin. Sitä ei kuitenkaan vatvota kotona.
Uudenmaankadun keittiössä valmistuu samoja ruokia kuin sveitsiläisessä gasthausissa. Liljat päättivät tuoda fondue ja cordon bleu -osaamisensa mukanaan.
– Cordon bleu valmistetaan meillä vähän eri tavalla kuin muualla, teemme kaiken niin kuin olemme Sveitsissä oppineet, Tiina kertoo.
Suunnitteilla on jopa cordon bleu -viikot, jolloin tarjolla olisi useammalla erilaisella tavalla täytettyjä leikkeitä. Schnitzel on toinen paneroitu liha, joka on Mystuun listalla aina.
Liljat arvelevat, että heillä on Suomen ainut ravintola, jossa on ympäri vuoden tarjolla sveitsiläisiä juustoruokia fondueta ja raclettea.
Kunhan teet edellisenä päivänä tilauksen, saat fonduen tai racletten eteesi niin marraskuun pimeydessä kuin juhannusviikolla.
Mystuun fonduessa on kolmea juustoa: emmentalia, vacherin fribourgeoisia ja gruyereä.
Vaikka fonduen sesonki onkin viileän sään aikaan, ovat asiakkaat syöneet sitä kesähelteelläkin.
Tiesitkö?
Cordon bleu tunnetaan myös nimellä sveitsinleike.
Siihen on perinteisesti käytetty vasikanlihaa.
Sveitsinleike voidaan valmistaa myös porsaasta.
Leike täytetään kinkulla ja emmentalilla, leivitetään ja paistetaan pannulla tai frittikeittimessä.
Mystuun sveitsinleike täytetään gruyere-juustolla.
Toisin kuin moniin muihin leikkeisiin, sveitsinleikkeen päälle ei laiteta lisukkeita.
![Siirry Kotikokkiin](https://assets.ilcdn.fi/bb420b00132c39ba30ee50ed48913b67c480fa946881ef91881eae97cfa6e11c.png)