Susanne Päivärinta täysin katkeroitunut Sanna Marinille | Uusi Suomi Puheenvuoro

Kirjassaan Susanne Päivärinta antaa selvän vastauksen miksi hän hyökkää rajusti Sanna Marinin kimppuun. Päivärinta kirjoittaa ”Tuollaisten parituntisten tenttien jälkeen ilmapiiri letkeytyy heti, kun kamerat lakkaavat kuvaamasta, puheenjohtajat pääsevät ylös tuoleistaan, heidät kätellään ja vaihdetaan jokunen sana illan kulusta. Näin tapahtui nytkin. Vain Marin paineli äkäisenä pois paikalta sanomatta kenellekään sanaakaan. Pian huomasin, että Marin oli


Kirjassaan Susanne Päivärinta antaa selvän vastauksen miksi hän hyökkää rajusti Sanna Marinin kimppuun. Päivärinta kirjoittaa ”Tuollaisten parituntisten tenttien jälkeen ilmapiiri letkeytyy heti, kun kamerat lakkaavat kuvaamasta, puheenjohtajat pääsevät ylös tuoleistaan, heidät kätellään ja vaihdetaan jokunen sana illan kulusta. Näin tapahtui nytkin. Vain Marin paineli äkäisenä pois paikalta sanomatta kenellekään sanaakaan. Pian huomasin, että Marin oli poistanut minut Facebook-kavereistaan ja Instagram-seurattavistaan. Auts, kylläpä sattui. Mutta ihan aikuisten oikeasti: en muista ketään toista poliitikkoa, joka olisi närkästynyt siitä, että olen toimittajana pyrkinyt hoitamaan työni mahdollisimman hyvin.”

Sanna Marin ei halua olla Susanne Päivärinnan kaveri. Päivärintaa näyttää jääneen kaivelemaan, että Marin poisti hänet Facebook-kavereistaan Instastaan. Tämän seurauksena Päivärinta alkaa psykologiksi kun kirjoittaa vuodattavaa tekstiään: ”ei pääministerin tehtävään ketään pakoteta, siihen pyritään. Kaikille valta ei kuitenkaan sovi. Kun valta nousee päähän, yhteys sydämeen katkeaa. Tutkijoiden mukaan vallan turmeleva vaikutus runnoo kuin aivovaurio. Vallan vaikutuksen negatiiviset jäljet näkyvät aivojen peilisolujärjestelmässä, joka mahdollistaa virittäytymisen toisen ihmisen tunteiden taajuuksille. Vallan sokaisema ihminen ei enää samaistu, ei kuuntele, ei kykene empatiaan. Kun valta nousee päähän, henkilö kykenee heikommin lukemaan ympäristöään ja ottamaan vastaan itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Kaikilla valta tai menestys ei nouse päähän. Sanna Marinilla Pirkkalasta nousi. Big Time.

Susanne Päivärinta näyttää menneen Sanna Marinin pään sisään ja tietää mitä Marin on ajatellut ja tietää, että Marinilla valta nousi päähän. Sitten Päivärinta ottaa aseekseen juorut ja kuulopuheet, kun kirjoittaa ”Marinin käytös oli alkanut herättää huomiota myös eduskunnassa. Puhuttiin ihan yleisesti, että pääministeri käveli tylysti ohi tervehtimättä kansanedustajia ja avustajia – varsinkin, jos kyseessä oli kokoomuslaisia ja perussuomalaisia. Eräs pitkään eduskunnassa toiminut kansanedustaja totesi minulle: ”Se on ihan kamalaa. Ettei tervehditä, kun ollaan olevinaan niin paljon parempia kuin muut. Ei ikikuuna tuollaista tapakulttuuria täällä ole aiemmin nähty.

Eipä voisi kansanedustaja pahemmin olla katkeroitunut Sanna Marinille. Luultavasti taustalla paistaa myös kateus Marinin suosiota ja glooriaa kohtaan. Päivärinta ei paistattele sellaisessa suosiossa kuin Marin, eikä Päivärinta voi koskaan nousta Marinin tasoiseksi toimijaksi. Kokoomuksen kautta Päivärinta ei edes voi nousta ministeriksi, siksi tähyää jo Euroopan parlamenttiin.

Kateus ja katkeruus ovat yleinen suomalainen kansantauti, mutta että näin asia osoitetaan katkeruutta Suomen entistä pääministeriä kohtaan on hämmentävää. Miksi juuri Sanna Marin osuu kohteeksi? Päivärinta on haastatellut uransa aikana lukemattomia poliitikkoja. Miksi kohteeksi ei osu kokoomuksen poliitikot? Vaikka Jyrki Katainen? Tai Alexander Stubb? Muista puhumattakaan.

Tilanne on se, että Marinin käytökselle pääministerinä on selvä vastaus, Marin otti pääministerin roolin tavalla, kuten hän kuvitteli pääministerin käyttäytyvän. Marin yritti korostaa asemaansa pääministerinä ja monet loukkaantuivat tästä ja pitivät tätä ylimielisenä. Monelle poliitikolle lisäksi Sanna Marinin kauneus on herättänyt varmasti katkeruutta ja kateutta. Sanna Marin on rohkea suomalainen poliitikko. Itse toivoisin hänen ymmärtävän pian, että hänen paikkansa ei ole kiistanalaisessa Saudi-Arabian rahoittamassa Tony Blair instituutissa, vaan jossakin aivan muualla, jossa hän pääsee teoillaan todistamaan osaamisensa. Puheet ja teot ovat kaksi täysin eri asiaa. Edelleen olisi ilo nähdä Marin kansainvälisissä rauhanneuvotteluissa. Tällä Marin voisi jättää hienon perinnön kansainväliseen politiikkaan ennen paluutaan Suomeen.

Jan Rossi