Suomen sote-katastrofi nousee pian EU:n silmätikuksi ja hyvästä syystä – Italialaisia saattaa naurattaa | Uusi Suomi Puheenvuoro

Suomalainen terveydenhuolto aiheuttaa myötähäpeää ja elvytyspakettivarojen menettämisen uhka asettaa Suomen lisäksi naurunalaiseksi muualla Euroopassa. Suomen terveydenhuollon karu tilanne voi pian johtaa siihen, että elvytyspakettivaroja jää saamatta. Se tarkoittaisi käytännössä lisää vyön kiristystä perusterveydenhuoltoon. Tällä kertaa kyse on hoitotakuusta. Petteri Orpon (kok) hallitus linjasi kehysriihessä, että kiireettömän hoidon hoitotakuu pitenee kolmeen kuukauteen, kun se tällä hetkellä


Suomalainen terveydenhuolto aiheuttaa myötähäpeää ja elvytyspakettivarojen menettämisen uhka asettaa Suomen lisäksi naurunalaiseksi muualla Euroopassa.

Suomen terveydenhuollon karu tilanne voi pian johtaa siihen, että elvytyspakettivaroja jää saamatta. Se tarkoittaisi käytännössä lisää vyön kiristystä perusterveydenhuoltoon.

Tällä kertaa kyse on hoitotakuusta.

Petteri Orpon (kok) hallitus linjasi kehysriihessä, että kiireettömän hoidon hoitotakuu pitenee kolmeen kuukauteen, kun se tällä hetkellä on kaksi viikkoa. Elvytyspakettivarojen ehtona on sen sijaan Sanna Marinin (sd) hallituksen säätämä viikon hoitotakuu.

Suomi on saamassa elvytyspaketista 178 miljoonaa euroa hoitotakuun toteutumisen edistämiseen ja koronan aiheuttaman hoitovelan purkamiseen. Potti on nyt siis vaakalaudalla, koska hoitotakuuta pidennetään.

Iltalehti kertoi tällä viikolla tämän tarkoittavan, että sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalta tulisi löytää lisäsäästö loven kattamiseksi.

Se olisi raju isku terveydenhuollolle, joka on jo ennestään kanveesissa. Jo ilman elvytysvarojen menetystäkin hoitotakuun pidentäminen on viimeinen naula arkkuun.

MTV:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan terveydenhuollon kustannukset voivat hoitotakuun pidentämisen takia jopa nousta, vaikka tavoitteena on säästää rahaa.

Lääkäreillä on ratkaisu tilanteeseen. Se on omalääkärimalli, joka on jo laajasti käytössä lähes kaikkialla Euroopassa.

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Jukka Mattila tiivistää tilanteen osuvasti MTV:n haastattelussa: “Me tarvitaan omat lääkärit, jotka ottavat potilaat vastaan ja huolehtivat perusasioista.”

Esimerkiksi Italiassa jokaisella kansalaisella on nimetty omalääkäri, jonka vastaanotolle pääsee yleensä heti tai viimeistään seuraavana päivänä. Jos italialaisten pitäisi odottaa lääkärille pääsyä viikko, kolmesta kuukaudesta puhumattakaan, he nousisivat välittömästi kapinaan.

Ulkomailta katsottuna Suomen kompurointi terveydenhuollon järjestämisessä herättääkin myötähäpeää.

Miksi Suomi kamppailee hoitojonojen ja monien muiden ongelmien kanssa, kun muualla Euroopassa olisi vapaasti kopioitavissa toimiva ja tutkitusti hyväksi havaittu malli?

Se on kysymys, johon kukaan Suomessa ei osaa vastata. Perinteinen ylimielinen vastaus on aina se, että tämä ei toimi Suomessa. Kukaan ei toistaiseksi ole pystynyt perustelemaan, miksi ei.

Elvytyspakettivarojen menettämisen uhka asettaa Suomen lisäksi naurunalaiseksi muualla Euroopassa. Siellä muistetaan edelleen hyvin, että juuri Suomi vastusti koko elvytysvälinettä hanakasti viimeiseen asti. Nyt kun maa viimein olisi siitä itse hyötymässä, se sössii asiansa sen verran perusteellisesti, että varoja jää saamatta. En ihmettelisi, jos esimerkiksi italialaisia vähän naurattaisi.

Kirjoittaja on Italian-kirjeenvaihtaja.