Suomalaistutkijat selvittivät, miten syväaivostimulaatio auttaa dystoniaa sairastavia – “Se vaikuttaa aivojen oppimisjärjestelmään”


Syväaivostimulaatio on tehokas hoitomuoto dystoniaa sairastaville. Dystonia on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa tahattomia lihaskouristuksia ja epänormaaleja asentoja. Syväaivostimulaatiossa aivoihin viedään elektrodeja, jotka lähettävät sähköisiä impulsseja ja muuttavat aivojen toimintaa.

  • Syväaivostimulaation toimintamekanismia ei ole täysin ymmärretty. Nyt turkulaiset tutkijat ovat osoittaneet, että syväaivostimulaatio vaikuttaa aivojen oppimisjärjestelmään. He havaitsivat, että syväaivostimulaatio lisää aivojen plastisuutta, eli kykyä muokata rakennettaan ja toimintaansa kokemusten perusteella.
  • Tutkijat käyttivät magneettikuvausta ja elektroenkefalografiaa (EEG) seuratakseen dystoniaa sairastavien aivojen aktiivisuutta ennen ja jälkeen syväaivostimulaation. He mittasivat myös potilaiden liikekontrollia ja liikeherkkyyttä. He havaitsivat, että syväaivostimulaatio paransi potilaiden liikekontrollia ja vähensi liikeherkkyyttä. He myös havaitsivat, että syväaivostimulaatio muutti aivojen sähköistä aktiivisuutta ja lisäsi aivojen kykyä reagoida uusiin ärsykkeisiin.
  • Tutkimus on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Sen tulokset voivat edistää syväaivostimulaatiohoitojen kehittämistä ja kohdentamista. Tutkimus voi myös auttaa ymmärtämään paremmin dystonian syitä ja seurauksia.