Suomalaiset kuljettajat ajavat puhelimella useammin kuin muut eurooppalaiset


Liikennekäyttäytymistä eri Euroopan maissa kartoittava vertailu paljastaa, että suomalaiset kuljettajat ajavat puhelimella keskimääräistä useammin. Vertailun mukaan 42 prosenttia suomalaisista kuljettajista myöntää käyttävänsä puhelinta ilman handsfree-laitetta ajaessaan. Euroopan keskiarvo on 35 prosenttia.

Puhelimen käyttö ajaessa on vaarallista, sillä se häiritsee kuljettajan keskittymistä ja reagointikykyä. Puhelimen käyttö ajaessa voi myös johtaa sakkoihin tai ajokieltoon. Suomessa puhelimen käyttö ajaessa on kielletty, jos se vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Vertailun mukaan suomalaiset kuljettajat ovat myös muita eurooppalaisia huonompia pitämään turvaväliä edellä ajavaan autoon. Vain 38 prosenttia suomalaisista kuljettajista sanoo pitävänsä riittävän turvavälin aina tai useimmiten. Euroopan keskiarvo on 54 prosenttia.

Turvavälin pitämisen tärkeys korostuu erityisesti talvella, kun tiet ovat liukkaita ja jarrutusmatkat pitenevät. Turvavälillä tarkoitetaan sitä etäisyyttä, jonka auto kulkee kolmen sekunnin aikana. Turvavälillä voidaan välttää peräänajoja ja muita onnettomuuksia.