Stoltenberg paljasti, miksi Ukraina ei pääse Naton jäseneksi

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vastasi keskiviikkona Iltalehden kysymykseen Washingtonin Naton huippukokouksessa. Iltalehti kysyi Stoltenbergilta, miksi Ukraina ei vieläkään pääse Naton jäseneksi. Stoltenbergin mukaan päätökseen tarvitaan kaikkien 32 Nato-maan konsensus. Toisin sanoen, kaikki Nato-maat eivät vielä ole halukkaita ottamaan Ukrainaa liittokunnan jäseneksi Ukrainan toiveista huolimatta. Iltalehden tietojen mukaan ainakin Saksa, Yhdysvallat ja Unkari vastustavat Ukrainan ottamista


Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vastasi keskiviikkona Iltalehden kysymykseen Washingtonin Naton huippukokouksessa.

Iltalehti kysyi Stoltenbergilta, miksi Ukraina ei vieläkään pääse Naton jäseneksi.

Stoltenbergin mukaan päätökseen tarvitaan kaikkien 32 Nato-maan konsensus. Toisin sanoen, kaikki Nato-maat eivät vielä ole halukkaita ottamaan Ukrainaa liittokunnan jäseneksi Ukrainan toiveista huolimatta.

Iltalehden tietojen mukaan ainakin Saksa, Yhdysvallat ja Unkari vastustavat Ukrainan ottamista tässä vaiheessa liittokunnan jäseneksi.

Tällä viikolla Washington Naton huippukokouksessa Ukrainalle on kuitenkin tarkoitus luoda selkeä polku Nato-jäsenyyteen.

Stoltenbergin mukaan Ukrainan Nato-jäsenyyden aikataulua on kuitenkin”liian aikaista sanoa”.

Pääsihteeri sanoi kuitenkin luottavansa siihen, että kaikki liittouman jäsenet ovat sitoutuneet Ukrainan tulevaan jäsenyyteen.

Lisäksi Stoltenberg uskoi huippukokouksessa saatavan aikaan päätöksiä mittavasta Ukraina-tuesta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vastasi median kysymyksiin keskiviikkona Washingtonissa. Kreeta Karvala

Sodan laajentuminen?

Iltalehti kysyi Stoltenbergiltä myös, uhkaako Venäjän hyökkäyssota laajentua.

Naton pääsihteeri vastasi, että tällä hetkellä Venäjä on kiinni Ukrainassa, eikä Natoa vastaan ole nähtävissä ” mitään suoraa sotilaallista uhkaa”.

Stoltenberg kuitenkin totesi, että Venäjän tiedustelupalvelut ovat lisänneet toimintaansa Nato-liittolaisia vastaan. Toimiin kuuluvat Stoltenbergin mukaan erilaiset keinot, kuten sabotaasit, kyberiskut, myrkytykset ja disinformaatiokampanjat.

Helsingin Sanomat kysyi Stoltenbergilta tiedotustilaisuudessa, mitä konkreettisia keinoja Natolla on Venäjän sabotaasi-iskuihin vastaamiseksi.

Stoltenbergin mukaan keinoina ovat Naton jäsenmaiden tietoisuuden kasvattaminen siitä, että kyseessä on Venäjän kampanja Nato-maita vastaan, jolla yritetään horjuttaa Ukrainan tukemista.

–Toiseksi jaamme enemmän tiedustelutietoa.

–Kolmanneksi Nato auttaa jäsenmaita kyberturvallisuuden kehittämisessä ja disinformaatioon vastaamisessa, Stoltenberg sanoi.