Småinvestorer hamstret Norwegian under aksjeknekk

Småinvestorer hamstret Norwegian under aksjeknekk Forvalter lastet også ytterligere opp i flyaksjen den siste måneden. – Kursen har vært svak. Norwegian har en børsverdi på 12 milliarder kroner. Foto: Paul Kleiven / NTB Asgeir Aga Nilsen Anders Nybakken Kvale Publisert: Publisert: For mindre enn 10 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del


Småinvestorer hamstret Norwegian under aksjeknekk

Forvalter lastet også ytterligere opp i flyaksjen den siste måneden. – Kursen har vært svak.

Publisert: Publisert:

– Det er en god, gammel favoritt, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i NordnetNordnetNettmegler som er populær blant privatpersoner. til E24.

I juni tronet flyselskapet Norwegian på toppen av listen over de mest kjøpte aksjene hos Nordnet, etter at aksjen har fått en knekk.

– Det er et selskap som fort kommer opp når man skal ut på ferie. Det er dette kvartalet som er den absolutte høysesongen, sier Johannesen.

– Selskapet er ned 17 prosent den siste måneden, så det er nok en «buy the dip«buy the dipÅ kjøpe aksjer som faller, eller «buy the dip», er et finansbegrep som brukes av aksjeinteresserte.»-stemning der også, sier han.

Norwegian har i lang tid vært en favoritt blant private investorer. Ifølge Johannesen sitter 81.500 kunder med aksjen.

Les på E24+

Dette kjennetegner de som lykkes i karrieren

– Økt posisjonen

Flyaksjen har lagt bak seg en periode med markant fall. Siden årets toppnotering i april har aksjen falt over 30 prosent.

Deler av fallet i juni kom etter at DNB Markets-analytiker Ole Martin Westgaard senket sitt kursmål til 17 kroner, ned fra tidligere 19 kroner.

Han kommenterte samtidig i et notat at meglerhuset venter at resultatene for andre kvartal vil være lavere enn ventet, samt at selskapets guiding kan bli nedjustert.

– Det reflekterer en lettelse i yield-momentum og høyere enn ventet kostnadsinflasjon, skriver Westgaard, også omtalt av Bloomberg.

DNB Markets har fortsatt en anbefaling om å kjøpe Norwegian-aksjen overfor sine kunder.

En oversikt hos Bloomberg viser at flere meglerhus har justert på sine kursmål nylig, men ingen har en anbefaling om å selge flyaksjen. Åtte stykker anbefaler «kjøp», mens en anbefaler «hold». Det gjennomsnittlige kursmålet er på 18,29 kroner.

Forvalter Robert Næss sier fondet han forvalter kjøpte Norwegian i fjor sommer, men reduserte beholdningen i vinter.

– Nå har kursen vært svak og vi har økt posisjonen i det siste, sier han.

– Jeg har ikke helt syntes at den skulle være så svak.

Næss forklarer deler av kursfallet med at trafikktallene for mai var «litt på den skuffende siden».

– Markedet ble litt usikker. Det kan være så enkelt som at det var godt vær i mai. Derforblir det ekstra spennende å se på trafikktallene for juni som kommer til uken, sier han.

Les på E24+

Dette er årets dyreste boliger

Shipping-salg

Ifølge Johannesen handlet Nordnet-kundene aksjer for 18,8 milliarder kroner i juni. De kjøpte mer enn de solgte, og det såkalte nettokjøpet var på over en milliard kroner.

Salgslisten domineres av shipping, oljeservice og bank, mens råvarer, industri og fly er på kjøpstoppen.

Den John Fredriksen-dominerte tørrlastaksjen Golden Ocean var tredje mest solgt i juni etter at den har steget over 50 prosent så langt i år.

Johannesen trekker frem at aksjen falt tilbake i juni, samt usikkerhet om økonomien i Kina som er en viktig faktor for tørrlastrederne. I tørrlast fraktes råvarer som jernmalm, kull og korn til havs.

Shipping har vært en vinnersektor på Oslo Børs i flere år. De siste fem årene har shippingindeksen steget 480 prosent, og siden nyttår har indeksen klatret over 40 prosent.

– Det har vært en yndet sektor, sier Johannesen.

Shipping er også blant sektorene som tidvis svinger mest på børs og omtales ofte som risikable aksjeinvesteringer.

Men I juni solgte investorene som handler via Nordnet flere shippingaksjer, inkludert gassrederiet BW LPG, produkttankrederiet Hafnia og bilskipsrederiet Gram Car Carriers.

Johannesen tror investorene tar gevinst etter solid avkastning.

– Det er gjerne litt lavsesong på sommeren. Man ser det på ratene. De er normalt lavere. Så har det en tendens sesongmessig å stige gjennom høst og tidlig vinter.