Siitepölytiedote kertoo pahimmat päivät – näillä vinkeillä helpotat oloasi siitepölykaudella


Siitepölykausi on alkanut – näin suojaudut oireilta

Siitepölykausi on alkanut Suomessa ja moni allergikko kärsii nenän tukkoisuudesta, silmien kutinasta ja aivastelusta. Siitepölyallergia on yleisin allergian muoto Suomessa ja se vaikuttaa noin miljoonaan suomalaiseen. Siitepölyallergia voi heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia.

Miten siis voi lievittää siitepölyallergian oireita? Asiantuntijat suosittelevat seuraavia keinoja:

  • Vältä siitepölylle altistumista. Seuraa Norkko-palvelun siitepölytiedotteita ja pysy sisällä, kun siitepölymäärät ovat korkeat. Sulje ikkunat ja tuuleta vain iltaisin tai sateen jälkeen. Pese hiukset ennen nukkumaanmenoa ja vaihda vuodevaatteet usein.
  • Käytä lääkkeitä oikein. Siitepölyallergiaan on saatavilla erilaisia resepti- ja itsehoitolääkkeitä, kuten nenäsuihkeita, silmätippoja ja antihistamiineja. Aloita lääkitys jo ennen siitepölykauden alkua ja käytä sitä säännöllisesti koko kauden ajan. Noudata lääkärin tai apteekkihenkilökunnan ohjeita lääkkeiden käytöstä.
  • Harkitse siedätyshoitoa. Siedätyshoito on pitkäaikainen hoitomuoto, jossa elimistö totutetaan vähitellen allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Siedätyshoito voi vähentää oireita ja lääkkeiden tarvetta sekä ehkäistä uusien allergioiden kehittymistä. Siedätyshoito aloitetaan yleensä siitepölykauden ulkopuolella ja sitä jatketaan useita vuosia.

Siitepölyallergia ei ole vaarallinen sairaus, mutta se voi haitata arkea ja työkykyä. Siksi on tärkeää tunnistaa oireet ja hakea apua ajoissa. Siitepölyallergian diagnoosi tehdään ihopistokokeella tai verikokeella, jotka voidaan tehdä terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla.

Toivottavasti tämä artikkeli oli hyödyllinen ja kiinnostava sinulle. Jos haluat lukea lisää siitepölyallergiasta tai muista terveyteen liittyvistä aiheista, voit tutustua mvlehti-sivustoon, joka tarjoaa rohkeaa ja riippumatonta journalismia. Muista myös jakaa tämä artikkeli ystävillesi somessa ja antaa meille palautetta kommenttikentässä. Kiitos, että luit tämän artikkelin ja pidä huolta itsestäsi! 😊


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *