Se rekordmånga gyrokoptrar landa på flygfältet i Oskarshamn

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video Nercabbat i luften – se när SVT mötte upp gyrokoptrarna. Foto: SVT Uppdaterad idag 12:35 Publicerad idag 12:34 På lördagen slogs ett nytt rekord på Oskarshamns flygplats när 28 gyrokoptrar landade i en så kallad ”fly in”. Piloterna från hela Sverige, Danmark och Tyskland slöt upp


Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nercabbat i luften – se när SVT mötte upp gyrokoptrarna. Foto: SVT

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen slogs ett nytt rekord på Oskarshamns flygplats när 28 gyrokoptrar landade i en så kallad ”fly in”. Piloterna från hela Sverige, Danmark och Tyskland slöt upp under Norra Europas största gyrokopterträff.

Evenemanget hade premiär 2015 som en mindre turné där gyrokopterentusiaster gjorde stopp på ett antal platser i Skåne och fikade och umgicks. Nu har arrangemanget ”Skåne runt” växt och flygrutten har utökats.

På lördagen gick starten från Skåne, med mellanlandning i Kronobergshed utanför Alvesta och slutdestination Oskarshamn.

Vad är skillnaden mellan en gyrokopter och en helikopter? Och hur är den att flyga – hör arrangören Henric Endoff och piloten Anna berätta i klippet nedan.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Som att flyga en motorcykel i luften” – hör piloter berätta hur en gyrokopter funkar – i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.