Saksan maanalainen salaisuus: löytyi toisen maailmansodan aikainen bunkkeri, jossa kehitettiin Hitlerin superaseita


Saksan pohjoisosassa sijaitsevalla maatilalla on tehty hämmästyttävä löytö: maan alla on piilossa valtava bunkkeri, joka oli osa natsi-Saksan salaperäistä aseohjelmaa toisen maailmansodan aikana. Bunkkerissa työskenteli tuhansia insinöörejä, tiedemiehiä ja sotilaita, jotka kehittivät raketteja, ohjuksia ja muita tuhoisia laitteita.

Bunkkerin löysi saksalainen tutkija Ralf Ehlers, joka on erikoistunut sotahistoriaan. Hän kertoo, että bunkkeri oli osa laajaa rakennuskompleksia, joka tunnetaan nimellä Friesland-Wal. Kompleksi oli rakennettu vuosina 1943–1945 ja se oli yksi natsien tärkeimmistä asekehityskeskuksista.

– Tämä on ainutlaatuinen löytö, sillä tämä bunkkeri on säilynyt lähes koskemattomana sodan jälkeen. Bunkkerissa on edelleen nähtävissä muun muassa sähköjohdot, putket, ilmastointilaitteet ja seinämaalaukset. Bunkkerissa on myös paljon dokumentteja ja piirustuksia, jotka kertovat aseprojekteista, Ehlers sanoo.

Ehlers aikoo jatkaa bunkkerin tutkimista ja dokumentointia yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Hän uskoo, että bunkkeri voi paljastaa uusia tietoja natsien salaisista aseista ja niiden vaikutuksesta sodankäyntiin.

– Tämä on historiallinen aarreaitta, joka voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin toisen maailmansodan tapahtumia ja natsien suunnitelmia. Tämä on myös muistutus siitä, miten vaarallista on antaa tieteen ja teknologian palvella pahaa, Ehlers sanoo.