Rymdfenomenet fångat på film: ”Stor som två tvättmaskiner”

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video Se när rymdstenen lyser upp himlen i videon. Foto: Reuters Publicerad idag 23:06 En rymdsten, även kallad meteorit, lyste upp himlen över delar av Spanien och Portugal natten till söndag. Natthimlen över Spanien och Portugal färgades av ett starkt blått sken under natten till söndag. På


Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se när rymdstenen lyser upp himlen i videon. Foto: Reuters

Publicerad

En rymdsten, även kallad meteorit, lyste upp himlen över delar av Spanien och Portugal natten till söndag.

Natthimlen över Spanien och Portugal färgades av ett starkt blått sken under natten till söndag. På sociala medier har det spektakulära skeendet blivit viralt. Och kanske på goda grunder, då fenomenet inte är särskilt vanligt förekommande.

– Det här sker relativt sällan, i Sverige sker det ungefär en gång vart tionde år, säger Eric Stempel forskare vid Institutionen för fysik och astronomi på Uppsala Universitet.

Han tror att meteoriten med största sannolikhet försvann ner i Atlanten, vilket gör det svårt att hitta spår av den.

Se rymdfenomenet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.