Ruotsin Valtiopäivät Hyväksyi Kiistellyn Translain – Uusi Lainsäädäntö ja Muutokset

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi kiistellyn translain keskiviikkona selvällä ääntenenemmistöllä. Parlamentti hyväksyi äänin 234 puolesta ja 94 vastaan muutoksen, joka helpottaa juridista sukupuolenkorjausta. Asiasta kertovat muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja uutistoimisto TT. Lainmuutoksella sukupuolen juridisen vahvistamisen alaikäraja laskee 18 vuodesta 16 vuoteen. Uuden lainsäädännön myötä myös poistuu vaatimus sukupuolidysforiasta eli diagnoosista sukupuoliristiriidan aiheuttamasta kokonaisvaltaisesta pahan olon


Ruotsin valtiopäivät hyväksyi kiistellyn translain selvällä enemmistöllä – sukupuolen juridisen vahvistamisen…

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi kiistellyn translain keskiviikkona selvällä ääntenenemmistöllä. Parlamentti hyväksyi äänin 234 puolesta ja 94 vastaan muutoksen, joka helpottaa juridista sukupuolenkorjausta. Asiasta kertovat muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja uutistoimisto TT.

Lainmuutoksella sukupuolen juridisen vahvistamisen alaikäraja laskee 18 vuodesta 16 vuoteen.

Uuden lainsäädännön myötä myös poistuu vaatimus sukupuolidysforiasta eli diagnoosista sukupuoliristiriidan aiheuttamasta kokonaisvaltaisesta pahan olon tunteesta. Tämä on pääsääntöisesti ollut pitkä prosessi.

Valtiopäivät hyväksyi lainmuutoksen keskiviikkona maratonkeskustelun jälkeen. Muutosta vastustivat puolueista ruotsidemokraatit ja kristillisdemokraatit. Niitä syytettiin yrityksestä venyttää keskustelua niin, ettei asiasta olisi ehditty äänestää keskiviikkona.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkersson valitti päätöksestä äänestyksen jälkeen medialle ja sanoi toivovansa, että laki kumotaan mahdollisimman pian.

– Mielestäni on tämä on valitettavaa. On valitettavaa, että laki, jolla ei selkeästi ole kansan tukea, äänestettiin läpi niin helposti. Kun kyse on lapsista kuten tässä tapauksessa, asiasta tulee vielä arkaluontoisempi, Åkersson sanoo.

Ruotsin valtiopäivien kuusi muuta puoluetta on puoltanut nyt hyväksyttyä lainmuutosta, mutta myös niiden sisällä kuultiin soraääniä.

– Ruotsilla on viimein nykyaikainen sukupuoli-identiteettilaki. Sillä on vaikutusta hyvin harvojen ihmisten elämään. Niille, joiden elämään lailla on vaikutusta, tästä tulee aivan uusi mahdollisuus toimivaan elämään, keskustapuolueen puheenjohtaja Muharrem Demirok sanoo.

Suomessa niin kutsuttu translaki eli laki sukupuolen vahvistamisesta tuli voimaan viime vuoden huhtikuussa.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *