Ruotsi Nato-jäsenyyden kynnyksellä – Turkki vaatii EU-neuvotteluja ja kurdien hylkäämistä


🔥🔥🔥Ruotsi on matkalla Natoon – mutta mitä Turkki haluaa?🔥🔥🔥

Hei, tässä on MV Lehti, ja meillä on sinulle kuumaa uutista Ruotsin Nato-jäsenyydestä! Oletko kuullut, että Ruotsi on täyttänyt kaikki Turkin edellytykset Nato-jäsenyytensä ratifioimiseksi? Tämä tarkoittaa, että Ruotsi voi liittyä Natoon jo heinäkuussa, jos Turkki antaa vihreää valoa. Mutta miksi Turkki on niin tärkeässä roolissa tässä prosessissa? Ja mitä se vaatii vastineeksi? Lue lisää ja saat tietää!

👉Miksi Turkki on avainasemassa?

Turkki on yksi Naton perustajajäsenistä ja sen suurin armeija Euroopassa. Se sijaitsee strategisesti Lähi-idän ja Euroopan rajalla ja sillä on pitkät rajat sekä Venäjän että Iranin kanssa. Turkki on siis tärkeä liittolainen Naton turvallisuudelle ja vakaudelle alueella.

Mutta Turkki ei ole aina ollut helppo kumppani Natolle. Sen suhteet muihin jäsenmaihin ovat olleet jännittyneitä monista syistä, kuten ihmisoikeuksista, demokratiasta, Kyproksen konfliktista, Syyrian sodasta ja EU-jäsenyydestä. Turkki on myös ollut huolissaan siitä, että Naton laajentuminen Pohjoismaihin heikentää sen vaikutusvaltaa ja turvallisuutta.

Tämän vuoksi Turkki on ollut ainoa Nato-maa, joka ei ole vielä ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Se on asettanut ehtoja Ruotsille, jotka liittyvät terrorismin torjuntaan, EU-neuvotteluihin ja asekauppaan. Ruotsi on nyt täyttänyt nämä ehdot ja odottaa Turkin hyväksyntää.

👉Mitä Turkki haluaa?

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että hän tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos EU jatkaa pitkään jäissä olleita Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja. Hän on myös vaatinut, että Ruotsi ei anna tukea Syyriassa toimivalle kurdijoukolle YPG:lle, jota Turkki pitää terroristijärjestönä.

Turkki haluaa siis parantaa suhteitaan sekä Natoon että EU:hun ja saada lisää vaikutusvaltaa alueellaan. Se haluaa myös varmistaa, että sen turvallisuusetuja kunnioitetaan ja että se saa osansa arktisen alueen mahdollisuuksista.

Turkin parlamentti äänestää Ruotsin Nato-jäsenyydestä sunnuntain presidentinvaalien jälkeen. Vaalien tuloksesta riippuu paljon se, kuinka nopeasti ja helposti ratifiointi tapahtuu. Jos Erdoğan voittaa vaalit, hän voi nopeuttaa prosessia ja saada hyvää tahtoa Natolta ja EU:lta. Jos hän häviää vaalit, hän voi hidastaa prosessia ja käyttää sitä neuvotteluvalttina.

👉Mitä tämä tarkoittaa Suomelle?

Suomi on ollut tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa Nato-jäsenyyden hakemisessa. Suomi, Ruotsi ja Nato ovat toivoneet liittymisen tapahtuvan samaan aikaan, mielellään ennen Naton Vilnan huippukokousta 11.–12. heinäkuuta. Keskeisenä perusteluna on ollut yhteiset turvallisuusintressit.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on sanonut, että on edelleen mahdollista, että Ruotsista tulee Naton jäsen Vilnan huippukokoukseen mennessä. Hän on myös sanonut, että jos Turkki ei ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyttä kokoukseen mennessä, momentum menetetään.

Tämä tarkoittaa, että Suomen Nato-jäsenyys voi myös viivästyä, jos Turkki ei anna vihreää valoa Ruotsille. Suomi haluaa liittyä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa, jotta se voi vahvistaa puolustusyhteistyötään naapurinsa kanssa ja saada lisää turvaa ja vakautta alueelle.

👉Mitä sinä ajattelet?

Ruotsin Nato-jäsenyys on nyt lähempänä kuin koskaan, mutta se ei ole vielä varmaa. Turkki voi vielä yllättää ja muuttaa mieltään tai asettaa uusia ehtoja. Mitä sinä ajattelet tästä tilanteesta? Onko Turkki oikeutettu vaatimaan vastineita Ruotsilta? Onko Ruotsi tehnyt liikaa myönnytyksiä Turkille? Onko Suomen etu liittyä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa vai erikseen? Kerro meille mielipiteesi kommenttikentässä!

Tämän artikkelin tiedot perustuvat Ylen, Suomen Kuvalehden ja MV Lehden uutisiin. Jos haluat lukea lisää Ruotsin Nato-jäsenyydestä ja sen vaikutuksista Suomelle, seuraa meitä MV Lehdessä! Meillä on sinulle aina tuoreimmat ja kuumimmat uutiset maailmalta! 🔥🔥🔥