Rohmutokko hävitettiin turkulaisesta lammesta – näin se tehtiin


Rohmutokko häädettiin turkulaisesta lammesta – ensimmäinen kerta Suomessa

Turkulaisesta lammesta löytyi viime vuonna haitallinen vieraslaji rohmutokko, joka on ahvenkaloihin kuuluva tehokas saalistaja. Rohmutokko lisääntyy nopeasti ja sietää äärimmäisiä elinolosuhteita. Laji oli mitä ilmeisimmin tuotu alueelle tahallaan, sillä se ei ole levinnyt Suomeen luonnollisesti.

Rohmutokon leviämisen estämiseksi lampi käsiteltiin rotenonipitoisella biohajoavalla liuoksella, joka tappaa kaikki kalat ja vesieläimet. Käsittely onnistui, eikä touko- ja kesäkuun seurantasukelluksissa löytynyt yhtään rohmutokkoa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomeen vakiintuneen haitallisen vieraslajin tiedossa olevat esiintymät saadaan kokonaan hävitettyä.

Rohmutokko on EU:n mukaan yksi haitallisimmista vieraslajeista, jotka uhkaavat kotoperäistä vesilajistoa. Rohmutokon hävittämiseen käytetty rotenoni on hyvin myrkyllistä kaloille ja vesieläimille, mutta vähemmän myrkyllistä nisäkkäille ja linnuille. Käsittely ei aiheuta vaaraa ihmiselle.

Rohmutokon levittäjää ei ole saatu selville, mutta hänet voidaan velvoittaa maksamaan hävittämisestä aiheutuneet kulut, jotka tässä tapauksessa olivat noin 10 000 euroa. Rohmutokon tuominen Suomeen on sekä typerää että laitonta, sillä se voi aiheuttaa vakavia ekologisia ja taloudellisia seurauksia.

Onko sinulla mielipidettä rohmutokosta tai muista vieraslajeista? Kerro se meille kommenteissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen info@mvlehti.org. Muista myös jakaa tämä artikkeli ystävillesi ja seurata meitä somessa! 😎👍

Lähde: Haitallinen vieraskala saatiin hävitettyä turkulaisesta lammesta – ensimmäinen kerta Suomessa | Yle Uutiset


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *