Regjeringen og SV er enige om revidert nasjonalbudsjett

Statsbudsjettet 2024 Regjeringen og SV er enige om revidert nasjonalbudsjett Det blir lovet minst 35 milliarder kroner til utbygging av havvind, og barnetrygden for barn over seks år øker. Kari Elisabeth Kaski har ledet forhandlingene for SV. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Malene Emilie Rustad Andrine Resvoll NTB Publisert: For mindre enn 2 timer


Regjeringen og SV er enige om revidert nasjonalbudsjett

Det blir lovet minst 35 milliarder kroner til utbygging av havvind, og barnetrygden for barn over seks år øker.

Publisert:

Regjeringspartiene Ap og Sp har landet en av avtale om revidert budsjett sammen med SV.

VG og NRK har tidligere meldt om enigheten.

Forhandlingene startet 30. mai, og fristen ble onsdag forrige uke utsatt på grunn av stor avstand mellom partene.

– Nok en gang har vi fått gjennom viktige seire i forhandlinger med regjeringen. Det viktigste for SV vil alltid være et grønnere og mer rettferdig Norge, der vi gjør vårt for å stanse klimaendringene og ta vare på natur og gir folk flest bedre råd og bedre hverdager, og det er vi glade for å ha fått til nå, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

35 milliarder til flytende havvind

Kaski sier at forhandlingene har foregått gjennom natten.

Det har vært knyttet spenning til om SV vil få gjennom en ny avgift for oljebransjen. Kravet gikk ut på at bransjen selv må betale mer for å forsyne plattformer med strøm – såkalt elektrifisering.

Partiene er nå enige om et støtteprogram for flytende havvind på minst 35 milliarder kroner.

Støtten skal gjelde for Vestavind B og Vestavind F, som er planlagte havvindfelt utenfor Sunnfjord og Haugesund. Støtteprogrammet skal presenteres i statsbudsjettet for 2025.

Om oljebransjen må betale mer er foreløpig uklart – men enigheten om at CO₂-avgiften skal økes for å bidra til finansieringen av havvind, vil gjøre det dyrt for oljebransjen dersom de ikke elektrifiserer egne plattformer.

Det er ikke konkretisert hvor mye eller hvor raskt avgiften skal økes.

– Satsingen på flytende havvind har vært i det blå de siste årene. Nå får vi på plass et sterkt og forpliktende støtteprogram som vil styrke Norges rolle i det grønne skiftet, sier Kaski.

Hun innrømmer likevel til E24 at havvindpakken foreløpig er lite konkret.

– SV ønsker at oljeindustrien skal bidra langt mer enn det regjeringen har lagt til grunn, så det må vi komme tilbake til i forhandlingene om statsbudsjettet i høst, sier Kaski.

Regjeringspartiene og SV forsvarer prisen på 35 milliarder med at summen skal spres over mange år. Hvor mange år det er snakk om vil komme an på realiseringen av utbyggingene, ifølge Kaski.

Øker barnetrygden

SV har også fått gjennomslag for å øke barnetrygden for barn over seks år. SV ønsker å tette gapet i barnetrygden ved å øke barnetrygden med 256 kroner i måneden fra 1. september.

Det settes av 800 millioner kroner til dette i år ifølge budsjettavtalen.

– Vi gir barnefamilier med eldre barn bedre råd, og får endelig tettet gapet på barnetrygden. Det er ikke billigere å ha eldre barn, derfor må vi sørge for at også storbarnsforeldre får mer på konto, sier Kaski.

SV ber også regjeringen om å endre tannhelseloven slik at personer i alderen 25 og 26 år får rett til behandling i den offentlige tannhelsetjenesten på lik linje med unge voksne opp til 25 år.

– Vi fortsetter å utvide SVs tannhelsereform. Nå kutter vi 75 % av tannlegeregningen for 25- og 26-åringer fra og med 1. juli. Dette er en kjempeviktig velferdsreform som kommer til å gjøre smilet bredere, livet lettere og regningene mindre for enda flere, sier Kaski.

Øker oljepengebruken med 1,2 milliarder

Regjeringspartiene og SV har flyttet på over tre milliarder kroner i forliket om revidert nasjonalbudsjett, og øker oljepengebruken med 1,2 milliarder kroner.

Det opplyste leder for Stortingets finanskomité, Tuva Moflag (Ap), på pressekonferansen.

Hun la til at hun er trygg på at dette ikke vil påvirke norsk økonomi negativt ettersom man fortsatt holder seg innenfor utgangspunktet i regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

– Jeg er glad for at vi har fått på plass en enighet med SV som er innenfor rammene av et trygt og ansvarlig økonomisk budsjett, sa Moflag.

Les på E24+

Fire eksperter: Aksjene du bør satse på nå

Les på E24+

Millionærenes syv inntektskilder: – ⁠ En lang rekke passive inntekter