Rakennusala kärsii materiaalipulasta ja korkeista hinnoista – Ekonomisti varoittaa kylmästä talvesta


Rakennusala on yksi koronapandemian eniten koettelemista toimialoista. Materiaalien saatavuusongelmat ja hinnannousut ovat vaikeuttaneet rakentamista ja nostaneet kustannuksia. Ekonomisti Juho Kostiainen sanoo, että rakennusala tarvitsee nyt nopeita toimia tilanteen helpottamiseksi.

  • Kostiainen kertoo, että rakennusmateriaalien kysyntä on kasvanut maailmanlaajuisesti pandemian jälkeen, mutta tarjonta ei ole pysynyt perässä. Tämä on johtanut materiaalipulaan ja hintapiikkiin. Esimerkiksi puun hinta on noussut jopa 300 prosenttia viime vuodesta.
  • Kostiainen sanoo, että materiaalipula ja hinnannousu vaikuttavat negatiivisesti rakennusalan kilpailukykyyn ja kannattavuuteen. Hän sanoo, että rakennusyritykset joutuvat tekemään kompromisseja laadussa tai määrässä, tai siirtämään tai perumaan hankkeita. Tämä heikentää rakennusalan tuottavuutta ja kasvua.
  • Kostiainen varoittaa, että rakennusala on luvassa kylmä talvi, jos tilanne ei parane pian. Hän sanoo, että rakennusala tarvitsee nyt toimia materiaalien saatavuuden ja hintojen vakauttamiseksi. Hän ehdottaa, että valtio ja EU voivat tukea rakennusalaa esimerkiksi verohelpotuksilla, tukipaketeilla tai sääntelyn keventämisellä.

Kostiainen sanoo, että rakennusala on tärkeä osa Suomen taloutta ja hyvinvointia, ja sen tilanne vaikuttaa moniin muihin aloihin ja ihmisiin. Hän sanoo, että rakennusala tarvitsee nyt yhteistyötä ja ratkaisuja kriisin voittamiseksi.