Putins märkliga drag – tände eld på Ikea

Uppdaterad 00.25 | Publicerad 00.23 Foto: Beate Oma Dahle / NTB Märkliga bränder har brutit ut runtom i Europa. Det handlar om ett engelskt lager, en polsk färgfabrik – och en Ikea-butik i Litauen. Allt tros ingå i en hemlig rysk operation för att stoppa vapenleveranser till Kiev. Underrättelsetjänster i väst har granskat flera bränder


Uppdaterad 00.25 | Publicerad 00.23

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Märkliga bränder har brutit ut runtom i Europa.

Det handlar om ett engelskt lager, en polsk färgfabrik – och en Ikea-butik i Litauen.

Allt tros ingå i en hemlig rysk operation för att stoppa vapenleveranser till Kiev.

Underrättelsetjänster i väst har granskat flera bränder runtom i Europa – och spåren tycks leda till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, rapporterar New York Times.

Ett av de första sabotagedåden inträffade vid ett lager i Storbritannien som myndigheterna inte vill säga mer om än att det är kopplat till att försörja Ukraina. Fyra brittiska män har åtalats för mordbrand och tros ha rekryterats via en rysk diplomatbyggnad i Sussex.

”Var mycket vaksamma”

De hemliga operationerna tros även omfatta en färgfabrik i Polen, och mest märkligt: en Ikea-butik i Litauen, skriver New York Times.

Det är oklart varför Ikea-butiken bränts ner. Många av målen för attackerna har inte varit relaterade till kriget och inte heller gjort att vapenflödet till Ukraina minskat. Snarare tror man att det handlar om ett försök att orsaka allmän panik och minska stödet till Ukraina.

– Vi uppmanar företag att vara mycket vaksamma, övervaka situationen och registrera eventuella misstänkta incidenter, säger Vilmantas Vitkauskas, chef för Litauens krishanteringscenter, till Pravda.

”Vill ta kriget till Europa”

Nato planerar nu ett ett möte i juni för att diskutera Rysslands hemliga sabotagekampanj i Europa, skriver New York Times.

Andrea Kendall-Taylor, som tidigare arbetat vid den amerikanska underrättelsetjänsten, säger till tidningen att Rysslands plan kan vara att försvaga den europeiska beslutsamheten.

Samtidigt verkar det som att man inte vill att spåren ska leda tillbaka till Moskva, säger hon.

– De vill ta kriget till Europa, men de vill inte ha krig med Nato. Så de gör alla de här sakerna i brist på konventionella attacker.

Vladimir Putin.
Foto: Mikhail Tereshchenko / AP