Plug Power rakentaa kolme vetytehdasta Suomeen – tavoitteena tuottaa vihreää vetyä ja ammoniakkia Euroopalle


Plug Power rakentaa 6 miljardin euron vetyprojekteja Suomeen

Yhdysvaltalainen vetyjärjestelmien valmistaja Plug Power ilmoitti tiistaina, että se aikoo rakentaa kolme tehdasta Suomeen, jotka tuottavat vihreää vetyä ja ammoniakkia Euroopan markkinoille. Yhtiö sanoi neuvottelevansa potentiaalisten rahoittajien ja velkojien kanssa ja pyrkivänsä löytämään teollisia kumppaneita, jotka varmistavat suunnitellun tuotannon ennen lopullista investointipäätöstä vuonna 2025 tai 2026.

Plug oli etsinyt kahden vuoden ajan sopivia sijainteja ympäri maailmaa, toimitusjohtaja Andy Marsh kertoi Reutersille Helsingissä pidetyn esityksen yhteydessä. ”Kun katsoo Suomen sähköverkkoa, se on jo 87 prosenttisesti uusiutuvaa. Se todella tekee vihreän vedyn tuottamisesta paljon yksinkertaisempaa ja suoraviivaisempaa”, Marsh sanoi.

Kokonaisinvestoinnista 25 prosenttia tulisi osakepääomana ja 75 prosenttia velkarahoituksena, hän lisäsi.

Marsh ei sanonut, kuinka paljon osakepääomasta odotettiin tulevan rahoittajilta. Yhtiö sanoi varmistaneensa pääsyn kolmen satamakaupungin lähistöllä oleville maille nestemäisen vedyn ja ammoniakin tehtaan, vihreää terästä tuottavan vedyn laitoksen ja liikenteeseen tarkoitetun vedyn tuotantopaikan rakentamiseksi. Yhtiö työllistäisi noin 1 000 ihmistä ja tuottaisi noin 850 tonnia vetyä päivässä, se sanoi.

Plug Powerin osakkeet nousivat ennen markkinoiden avautumista.

Lähde: Reuters

Miksi Plug Power on niin kiinnostunut Suomesta?

Vety on nopeasti nouseva energialähde maailmanlaajuisesti, sillä se voi auttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä vaikeasti hiilineutraaliksi muutettavilla aloilla, kuten ammoniakin tuotannossa ja luotettavassa varavoimana toimivassa sähköntuotannossa. Monet näkevät vihreän vedyn, jota Plug toimittaa maailman johtavana kokonaisratkaisujen tarjoajana, ratkaisuna fossiiliriippuvuudesta irtautumiseen.

Suomi on houkutteleva kohdemaa Plug Powerille monesta syystä. Ensinnäkin Suomella on runsaasti uusiutuvia energialähteitä, kuten tuuli- ja vesivoimaa, jotka mahdollistavat vihreän vedyn tuottamisen alhaisin kustannuksin ja pienin päästöin. Toiseksi Suomi on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä ja edistämään vetytaloutta osana sen energiastrategiaa. Kolmanneksi Suomi on osa Euroopan unionia, joka on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet vetyteknologian kehittämiselle ja käyttöönotolle.

Plug Powerin investoinnit Suomeen ovat siis osa sen visiota luoda maailman ensimmäinen vihreän vedyn ekosysteemi, joka hyödyntää sen innovatiivista polttokenno- ja elektrolyysiteknologiaa. Plug Power uskoo, että vihreä vety voi olla avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja kestävän energian tulevaisuuden rakentamisessa.

👉 Haluatko tietää lisää Plug Powerin vetyprojekteista Suomessa? Lue lisää täältä: Plug Powerin mediakeskus