Orpo ennusti: itku kuuluu monesta kodista | Uusi Suomi Puheenvuoro

Knittivisti disainasi lapaset Petteri Orpolle. Avoin kirje pääministeri Petteri Orpolle Mieleeni on jäänyt lausahdus, jonka sanoitte Marinin hallituksen aikana nelisen vuotta sitten: ””Itku tulee kuulumaan monista kodeista tämän syksyn aikana”. Lausahduksenne kuulostaa visionääriseltä, sillä osasitte jo tuolloin kertoa, mitä suomalaiskodeille tulee tapahtumaan, kun hallituksen leikkaukset osuvat jo valmiiksi pienituloisiin ihmisiin: yksinhuoltajiin, nuoriin opiskelijoihin, työttömiin, työkyvyttömiin


Knittivisti disainasi lapaset Petteri Orpolle.

Avoin kirje pääministeri Petteri Orpolle

Mieleeni on jäänyt lausahdus, jonka sanoitte Marinin hallituksen aikana nelisen vuotta sitten: ””Itku tulee kuulumaan monista kodeista tämän syksyn aikana”.
Lausahduksenne kuulostaa visionääriseltä, sillä osasitte jo tuolloin kertoa, mitä suomalaiskodeille tulee tapahtumaan, kun hallituksen leikkaukset osuvat jo valmiiksi pienituloisiin ihmisiin: yksinhuoltajiin, nuoriin opiskelijoihin, työttömiin, työkyvyttömiin, pitkäaikaissairaisiin.

Minun somevirtani täyttyy hätäisistä päivityksistä, joissa ihmiset kysyvät, ostaako ruokaa vai lääkärin määräämää lääkettä. Mistä lapselle kouluvaatteet, entä ruokaa, kun kun tulee taas kesäloma, eikä lapsi saa syödä koulussa.
Pienituloisissa perheissä elävien lasten määrä tulee leikkausten myötä kasvamaan 2024 jopa 12 700 lapsella.

Asumistuen leikkaus saattaa ihmiset kohtuuttomiin tilanteisiin. Kopioin suoraan somevirrastani tämän päivityksen: ”Asunto on lähdössä alta 31.8.2024. Halvempia ei tästä kaupungista löydy. Sairauspäivärahan asumistuen ja toimeentulotuen varassa oon ollut tähän asti. Nyt Kela ilmoitti että eivät enää hyväksy vuokraa täysimääräisesti vaikka lääkärinlausunto on heille asiasta toimitettu. Harkitsen vakavasti maallisen vaellukseni lopettamista kyseisenä päivänä. Olen tämän sekä terapeutilleni että Kelalle kertonut. Onneksi olkoon Orpo ja Purra. Sitten teillä on taas yksi ttt-hakija vähemmän. Toivottavasti nukutte yönne hyvin. Kodistani en luovu kuin jalat edellä kannettuna. Mulle tulee jaksamisen raja jo vastaan.”

Te ministerit pelkäätte teihin kohdistuvaa uhkaa. Ehkä turhaan – suisidaalinen ajattelu on yleisempää kuin eliittiin kohdistuva väkivalta. Tulevaisuudennäkymät ovat leikkaantuneet pois ihmisiltä, jotka ovat jo tähänkin asti sinnitelleet jaksamisen äärirajoilla. (Katkeruuttahan siitä toki seuraa – ja sitä myöten saatamme nähdä myös harkitsemattomia tekoja.)

Elämme kuohuvia aikoja, epävarmuuksia on näköpiirissä. On epäviisasta lisätä kansan kahtiajakoa ja suistaa osaa meistä näköalattomuuteen ja epätoivoon. Tämä jako tapahtuu niin taloudellisesti kuin poliittisen retoriikan kautta: nykyään on näemmä ok puhua työttömistä loisina ja pilkata vähäväkisia heiluttamalla sakseja heidän nenänsä edessä. (Myöskään kotimaisen kulutuskysynnän leikkaaminen ei ole järin nerokasta.)

Meillä voi olla edessämme ajat, joina kansan yhtenäisyyttä ja yhteen hiileen puhaltamisen tahtoa tarvitaan kipeämmin kuin mitä osaamme kuvitellakaan. On viisautta toimia niin, että yhtenäisyyttä löytyy pahan päivän tullen. Nyt te olette purkamassa sitä.

Olen knittivisti, olen ottanut neuleillani kantaa niin pakolaisten asemaan kuin luontokatoon. Nämä teille neulomani lapaset liittyvät samaan aktivismin jatkumoon. Lapasten selkäpuolella on visionäärinen lausahduksenne, kämmenpuolella rivi euroja ja viivakoodit; eihän tavallinen suomalainen ole Kokoomukselle kuin euroissa arvioitava kuluerä.
Lapasiin liittyy kampanja – olen haastanut ihmisiä somessa ”ostamaan” yhden silmukan tai silmukkakerroksen ja tukemalla haluamallaan summalla hädänalaisia suomalaisia auttavien järjestöjen toimintaa.

Tässä pari järjestöä, joiden kautta voi auttaa. En halua politisoida niiden avustustoimintaa, mutta ovathan nämä tahot itsekin todenneet, että hätä ja pula on tosi ja kova.

https://kotimaanapu.fi/lahjoita/

https://www.pelastakaalapset.fi/lahjoittaminen/kertalahjoittaminen/kotimaan-lapset/?donorType=person&donationType=single