NRKs Sidsel Wold i flydrama

NRKs Sidsel Wold i flydrama Sidsel Wold opplevde ikke én, men to ganger, at flyet til Oslo måtte snu på grunn av tekniske problemer søndag. NERVEPIRRENDE: Sidsel Wold og Anderz Eide på Førde flyplass. Søndag opplevde de to ganger at flyet måtte returnere på grunn av problemer - både fra Førde flyplass og Florø flyplass.


NRKs Sidsel Wold i flydrama

Sidsel Wold opplevde ikke én, men to ganger, at flyet til Oslo måtte snu på grunn av tekniske problemer søndag.

NERVEPIRRENDE: Sidsel Wold og Anderz Eide på Førde flyplass. Søndag opplevde de to ganger at flyet måtte returnere på grunn av problemer – både fra Førde flyplass og Florø flyplass. Foto: Anderz Eide / Facebook
Vis mer


Publisert

Kort fortalt

  • Sidsel Wold opplevde to ganger at flyet til Oslo måtte snu på grunn av tekniske problemer – både fra Førde lufthavn og Florø lufthavn.
  • Flyene var fra flyselskapene Wideøe og DAT.
  • Begge flyene returnerte trygt til flyplassene.

– Godt å være på bakken etter vår første nødlanding, skriver utenriksjournalist for NRK, Sidsel Wold, på Facebook søndag, etter den første av det som skulle vise seg å bli to returer kort tid etter avgang.

Widerøe skriver i en uttalelse til Dagbladet at det ikke var snakk om en nødlanding. Les deres fulle svar til hendelsen lenger ned i saken.

– Vi var svært lettet da vi landet etter noen nervepirrende minutter i lufta, skriver Wold i en melding til Dagbladet.

Etter å ha deltatt på Boknatta på Fjærland, skulle hun søndag ta et Widerøefly fra Førde tilbake til Oslo sammen med skuespiller Anderz Eide.

Måtte snu etter turbulens

Måtte snu etter turbulens

– Luktet svidd

Dagbladet har fått tillatelse til å gjengi både Wold og Eides beskrivelser på Facebook av det som skjedde:

– Det begynte å lukte svidd i kabinen. Jeg så at den svenske flyvertinna ble veldig bleik om nebbet, og fikk det veldig travelt med å pakke sammen trillevogna si, skriver Eide.

MÅTTE SNU: Widerøe-flyet måtte snu kort tid etter avgang fra Førde flyplass søndag. Foto: Anderz Eide / Facebook

MÅTTE SNU: Widerøe-flyet måtte snu kort tid etter avgang fra Førde flyplass søndag. Foto: Anderz Eide / Facebook
Vis mer

Videre skal flyvertinna ha forsøkt å oppnå kontakt med pilot og co-pilot gjennom calling-anlegget uten hell. Hun skal deretter ha åpnet døra til cockpit, hvor begge satt med oksygenmaskene på, skriver Eide videre.

– Calling-anlegget var dødt, så flyvertinna gikk rundt fra rad til rad for å underrette oss passasjerer om at vi måtte nødlande og sitte i beredskap, skriver han.

Måtte stenge doene

Måtte stenge doene

Takker besetningen

Flyet hadde bare kommet seg rundt 50 kilometer av gårde før hendelsen inntraff, og gjorde dermed retur til Førde, ifølge Eide.

– Takk til den fantastiske flyvertinna og de solide pilotene som fikk oss ned igjen på bakken, skriver Eide, og takker samtidig Wold for selskap.

Også Wold takker besetningen for deres håndtering av situasjonen.

– Vi forberedte oss på å evakuere ut nødutgangene, men det ble ikke nødvendig. Applaus for personalets håndtering da vi landet. På bakken fortalte piloten hva som hadde skjedd.Dette er noe de har trent mye på i Widerøe, skriver hun på Facebook.

NY RETUR: Også dette flyet fra danske DAT måtte snu kort tid etter avgang. Foto: Sidsel Wold

NY RETUR: Også dette flyet fra danske DAT måtte snu kort tid etter avgang. Foto: Sidsel Wold
Vis mer

Problemer på nytt

Når Dagbladet tar kontakt med Wold søndag kveld, sitter hun i et fly fra danske DAT på Florø flyplass – rundt tre kvarters kjøring fra flyplassen i Førde.

Ifølge Wold måtte de returnere kort tid etter avgang også med dette flyet.

– Tekniske problemer igjen, skriver hun.

Dagbladet har vært i kontakt med både Widerøe og Florø lufthavn, som bekrefter hendelsene.

Det har oppstått kaos utenfor flyplassen i Birmingham. Video: X / @Whites_Electric & @paultaylor1607.
Vis mer

Widerøes problemer skyldtes en teknisk feil, opplyser pressevakt Satha Sritharan.

– Den tekniske feilen medførte en litt svidd lukt om bord. Dette er en vanlig konsekvens som følge av en slik teknisk feil. Så fort pilotene oppdaget den tekniske feilen, returnerte flyet rutinemessig tilbake til Førde, og landet som normalt, i henhold til våre prosedyrer. Dette var altså ikke en nødlanding, sier han.

Pilotene tok deretter kontakt med flytrafikktjenesten og informerte om den tekniske feilen.

– Vi ba ikke om økt beredskap for landing, men tårnet på Førde lufthavn har egne rutiner for varsling med forhøyet beredskap ved landing.

- Kommer til å ta av

– Kommer til å ta av

– Tegn på god sikkerhetskultur

Sritharan sier Widerøe har stor fortsåelse for at passasjerene som eventuelt opplevde situasjonen som alvorlig.

– Men vi vil betrygge om at det snarere er et tegn på god sikkerhetskultur og at rutinene hos både flyselskap, lufttrafikktjenesten og beredskap fungerer som de skal. Kapteinen på den aktuelle flyvningen holdt også en kort brief hvor passasjerene ble informert om situasjonen, sier han.

Ved slike hendelser booker Widerøe rutinemessig om passasjerer til nærmeste mulig avganger.

– I de tilfellene der disse avgangene er fulle, forsøker vi, hvis mulig, å sende passasjerer til nærliggende flyplasser for å fly derfra. I dette tilfellet er Florø et alternativ, hvor det bare er DAT som flyr til Oslo, sier Sritharan og henviser til DAT.

GÅR GALT: Vitner filmet øyeblikket der et sjøfly kommer i full fart mot en fritidsbåt, som ikke klarer å komme seg unna før det er for sent. Video: Newsflare. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV
Vis mer

Håper å fly mandag

Dagbladet har vært i kontakt med handling agent ved Florø lufthavn som uttaler seg om hendelsen på vegne av flyselskapet. Han ønsker ikke å siteres med navn.

– Det stemmer at et fly fra DAT returnerte til Florø kort tid etter avgang. Teknikere er tilkalt.

Han sier videre at de håper å få flyet av gårde i løpet av morgendagen, og at passasjerene har fått tilbud om hotellovernatting.

Forvekslet bleie med bombe

Forvekslet bleie med bombe