Norwegian-pilotene stemte ned lønnsforslag

Norwegian-pilotene stemte ned lønnsforslag Søndag meglet de frem et nytt forslag som sendes på ny avstemming. Nå skal et nytt forslag ut på uravstemming. Foto: Paul Kleiven / NTB Karl Biehl Mathias Ogre Jonas Hagmansen Publisert: For mindre enn 2 timer siden Oppdatert for mindre enn 30 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på


Norwegian-pilotene stemte ned lønnsforslag

Søndag meglet de frem et nytt forslag som sendes på ny avstemming.

Publisert:

Pilotene i Norwegian stemte ned forslaget som ble meglet frem i starten av juni.

VG fikk bekreftet at forslaget som ble meklet frem innebar at et flertall av 690 piloter i Norwegian fikk rundt 20 prosent lønnsvekst – over to år – etter meglingen ble avsluttet 1. juni og streik ble unngått.

Meklingen foregår mellom Parat, som representerer pilotene, og NHO Luftfart.

Mandag morgen kan riksmegler Mats Ruland bekrefte at pilotene stemte ned forslaget under uravstemningen.

– De har kommet til enighet på nytt under en megling her. Det skal ut på ny uravstemning med svarfrist denne uken, sier Ruland til E24.

Han sier videre at forslaget sendes ut med en anbefaling fra pilotforeningen. Det bekrefter lederen for pilotforeningen i Norwegian, Alf Hansen til E24.

Forrige forslag ble sendt ut med en nøytral tilnærming fra foreningen, ifølge Ruland.

Dagens Næringsliv omtalte saken først.

Ingen tro på streik

Forhandlingsleder for pilotene i Norwegian, Alf Hansen, sier til E24 at han ikke ønsker å gå inn på detaljene i den nye avtalen.

– Men det er en bedring i balansen mellom arbeid og fritid. Det er også en bedring i lønn for å komme nærmere kollegaer i andre land, sier Hansen.

– Vi fikk som de fleste kjenner til nei i en uravstemning, men har hatt ny dialog med selskapet og kommet frem til et forslag som vi tror går gjennom med god margin.

– Kan du utelukke streik?

– Ingen kan utelukke noe, men vi har stor tro på at det blir stemt gjennom i uravstemningen, sier han.

Les på E24+

Eksperter: Aksjene du bør satse på fremover

– Vi er glade

Norwegian sier de er fornøyde med at det er ny enighet.

– Vi er glade for at vi er kommet frem til en ny løsning som støttes av Norwegian Pilot Union-styret. Nå ser vi frem til at avtalen skal bli stemt over og at vi kan ta fatt på sommertrafikken som er så viktig for både oss og kundene våre, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian.

Bekrefter ny avtale

Kommunikasjonssjef Trygve Bergsland i Parat bekrefter at partene har kommet til en ny enighet og sier det vært samtaler mellom partene.

– Hva er forskjellen mellom avtalene?

– Det må jeg komme tilbake til, sier han.

Les også

Slapp streik: Nå er Bodil klar for Granca

Tettet noen forskjeller

Det var knyttet stor spenning til om det skulle bli streik i Norwegian eller ei i staren av juni.

Parat og NHO Luftfart ble ikke enige innen fristen, og dermed fortsatte meklingen utover natten. Nesten seks og en halv time på overtid ble det meldt om enighet. Dermed blir det ingen streik.

Avtalen som partene ble enige om, omfattet 690 piloter ansatt i Norge.

Leder Alf Hansen i Norwegian Pilot Union (NPU) sa den gang at det er oppnådd enighet om et lønnsløft som vil tette noe av lønnsforskjellene, sammenlignet med kolleger i andre europeiske land, men at det fortsatt vil være et lønnsgap for piloter med lang ansiennitet.

– Vi har fått et lønnsoppgjør fordelt på 2023 og 2024 som er på linje med hva våre kolleger i Danmark og Spania har fått, sa Hansen.

Han sa videre at det er et nytt lønnsoppgjør i 2025, der de må bygge videre på det vi nå har oppnådd i denne runden. Forslaget ble uansett altså nedstemt.