Näin euriborin nousu iskee asuntovelallisiin – näillä vinkeillä suojaudut korkoshokilta!


Euriborit kipuavat ylöspäin – mitä se tarkoittaa asuntovelallisille?

Euriborit ovat asuntolainojen viitekorkoja, jotka määräytyvät euroalueen pankkien välisen rahamarkkinan perusteella. Euriborit ovat nousseet selvästi kuluvan vuoden aikana heijastellen muun muassa Euroopan inflaatiokehitystä ja keskuspankeilta nähtyjä ohjauskoron nostoja. Suomessa suosituin asuntolainojen viitekorko on 12 kuukauden euribor, joka on noussut yli 3 prosenttiin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Miksi euriborit nousevat?

Euriborien nousuun vaikuttavat useat tekijät, mutta yksi merkittävä syy on Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan kiristäminen. EKP on nostanut ohjauskorkoaan neljä kertaa vuoden aikana vastatakseen kasvavaan inflaatioon ja talouskasvuun euroalueella. Ohjauskorko vaikuttaa suoraan euriboreihin, sillä se määrittää sen hinnan, jolla pankit lainaavat rahaa toisiltaan. Kun ohjauskorko nousee, myös euriborit nousevat.

Mitä koronnousu tarkoittaa asuntovelallisille?

Koronnousu tarkoittaa sitä, että asuntolainojen lyhennykset ja korot kasvavat, jos laina on sidottu euriboriin. Esimerkiksi 100 000 euron lainassa, jonka takaisinmaksuaika on 20 vuotta ja marginaali 1 prosentti, koronnousu 1 prosenttiyksiköllä lisää kuukausierää noin 50 eurolla. Vuodessa tämä tarkoittaa noin 600 euron lisäkustannusta.

Miten asuntovelallinen voi varautua koronnousuun?

Koronnousuun voi varautua monin tavoin, mutta yksi yleinen keino on korkosuojaus. Korkosuojaus tarkoittaa sitä, että lainan korko lukitaan tietylle tasolle esimerkiksi kiinteällä korolla tai korkokatolla. Näin lainanottaja voi suojautua yllättäviltä korkojen nousuilta ja helpottaa oman talouden suunnittelua. Korkosuojaus maksaa kuitenkin jonkin verran, joten sen hyödyt ja haitat kannattaa punnita huolellisesti.

Mistä löydän lisää tietoa euriboreista ja asuntolainoista?

Lisää tietoa euriboreista ja asuntolainoista löydät esimerkiksi seuraavilta verkkosivuilta:

  • Kauppalehti: Vuoden euribor nousi hieman – Kolmen kuukauden korko laski
  • Kauppalehti: 12 kuukauden euribor nousi tiistaina
  • Kauppalehti: Vuoden euribor pienessä nousussa – myös lyhyemmät korot nousivat

0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *