Näin alkoholiverotus muuttuu ensi vuonna – olut halpenee, viini ja väkevät kallistuvat


Hallitus on päättänyt muuttaa alkoholiverotusta siten, että oluen veroa alennetaan ja viinin ja väkevien alkoholijuomien veroa korotetaan. Muutos tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Hallituksen tavoitteena on tasata alkoholijuomien verotusta niin, että niiden verotus vastaa paremmin niiden alkoholipitoisuutta. Hallitus myös haluaa vähentää alkoholin kulutusta ja haittoja sekä tukea kotimaista olutteollisuutta.

Muutos vaikuttaa alkoholijuomien hintoihin seuraavasti:

  • Olut: Oluen vero alenee keskimäärin 3,4 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että 0,33 litran tölkki halpenee noin 2 senttiä ja 0,5 litran tölkki noin 3 senttiä.
  • Lonkero: Lonkeron vero alenee keskimäärin 2,6 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että 0,33 litran tölkki halpenee noin 2 senttiä ja 0,5 litran tölkki noin 3 senttiä.
  • Viini: Viinin vero nousee keskimäärin 7,9 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että 0,75 litran pullo kallistuu noin 30 senttiä.
  • Väkevät alkoholijuomat: Väkevien alkoholijuomien vero nousee keskimäärin 10 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että 0,5 litran pullo kallistuu noin 1,40 euroa.