Mystiskt ljusfenomen över Sverige

Uppdaterad 05.02 | Publicerad 02.38 Ett starkt ljus som var delat i två delar och rörde sig sakta över himlen sågs på flera platser i mellersta Sverige under natten mot onsdagen. – Jag tror inte på aliens, men det var nästan så att jag började undra, säger Gabriel Estaifo, 32. Foto: Privat Fenomenet syntes kring


Uppdaterad 05.02 | Publicerad 02.38

Ett starkt ljus som var delat i två delar och rörde sig sakta över himlen sågs på flera platser i mellersta Sverige under natten mot onsdagen.

– Jag tror inte på aliens, men det var nästan så att jag började undra, säger Gabriel Estaifo, 32.

Ett mystiskt ljusfenomen har setts på himlen i Mellansverige.
Foto: Privat

Fenomenet syntes kring klockan 01.40 och har rapporterats av läsare i bland annat Orsa, Ludvika, Enköping, Norrtälje, Norrköping, Uppsala, Västerås, Södertälje, Ludvika och Stockholm.

När Felix Adolfsson, 30, och Emma Blomqvist, 29, klev ur bilen utanför hemmet i Enköping möttes de av det mystiska ljuset.

– Himlen bara lös upp. Först trodde vi att det var månen, men det lös så starkt och sen började det röra på sig, säger Felix Adolfsson.

”Var lite häftigt”

Väl hemma började paret googla efter svar på vad de sett, men de har inte hittat något som liknar vad de såg.

– Vi har ingen aning, det stämmer inte överens med något annat vi sett. Det var lite häftigt, men man blir också lite orolig när man funderar på vad det kan ha varit, säger Felix Adolfsson.

1 / 2Foto: Privat

Alejandro Barrionuevo, 49 möttes av ljuset när han skulle röka en cigarett utanför nattjobbet på Coca-Cola i Jordbro, söder om Stockholm.

– Jag vet inte om det var någon raket eller något men det var verkligen något utöver det vanliga. Det var en halo runtom det, och den började röra sig mot Stockholm.

– Först tänkte jag att det var ett ufo, sedan att det var en raket. Men den såg så konstig ut, nästan som en åtta. Och så rörde den sig så märkligt.

”Blev helt paff”

För Alejandro är astronomi lite av en hobby.

– Jag gillar att kolla på stjärnor och ibland brukar jag använda kikare för att kunna se Venus. Jag har aldrig sett något liknande. Jag blev helt paff. Oftast måste det vara helt mörkt för att man ska kunna se något. Jag har sett några kometer, som Halebop-kometen 1997. Det här är inte något vanligt, säger han.

 Alejandro Barrionuevo, 49.
Foto: Privat.

Gabriel Estaifo, 32, jobbade natt som ambulansförare i Stockholm. Han hade precis hjälpt en patient och skulle tillsammans med kollegan lasta på båren på ambulansen när ljuset rörde sig in ovanför deras huvuden.

– Först trodde jag att det var ett flygplan. Den svävade närmare än ett flygplan. Det var lite fuktigt i luften så jag tänkte att det gav ifrån sig ett konstigt ljus på grund av det. Men det blinkade inte och var för nära för att vara en satellit. Vi höll nästan på att tappa båren, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte på aliens, men det var nästan så att jag började undra.

Han beskriver fenomenet som ett ljus som delade sig på båda sidor av något och som gled förbi på ganska kort tid.

– Min kollega blev lika chockad. Det var nästan så att vi tappade båren.

1 / 2Foto: Privat

Anna Högqvist hade kommit hem från jobbet i Norrköping. Eftersom det var så skönt väder bestämde hon sig för att ta nattfikat på takterrassen. Då kom ljuset över henne.

– Jag trodde att det var månen och att det var lite dimmigt runtom den, men sen så började det att röra på sig. Efter en stund hade det försvunnit bakom husfasaderna.

Trots att hon satt ensam i natten kände hon ingen rädsla.

– Det var tvärtom, jag blev glad och tänkte ”wow, här var något annorlunda”.

Försvaret: Inte vi

Aftonbladet har sökt polisen, SOS Alarm och Försvarsmakten för att undersöka uppgifterna om himlafenomenet.

Bara polisen i region Bergslagen kan bekräfta att de fått ett samtal som kan härledas till ljuset. Det ringdes in från Karlskoga.

– Någon har sett ett ljusfenomen klockan 01.37 och beskrivit det som att det kan ha varit en drönare, säger vakthavande befäl Jens auf der Heide.

Försvarets vakthavande kommunikatör Mårten Malmberg uppger att myndigheten inte fått några rapporter om ljusskenet.

– Vi har inte heller haft någon verksamhet som kan förklara det, säger han.

Inget svar av astronomen

Aftonbladet har under natten förgäves sökt astronomen Eric Stempels vid Uppsala universitet som vid tidigare tillfällen har kunnat bedöma olika ljushändelser på himlen.

Vid rapporter om ett liknande fenomen 2021 kunde han härleda skenet till en raketuppskjutning av SpaceX.

Om en sådan ligger bakom också nattens show på himlavalvet är än så länge oklart.

En dryg timme innan rapporterna från Mellansverige började välla in till Aftonbladet avfyrade dock SpaceX och den europeiska rymdstyrelsen ESA en Falcon 9-raket från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien.

Aftonbladet har sökt SpaceX, den aktuella rymdbasen och ESA.