Miten jääkausi vaikutti ilmastoon eri puolilla maailmaa? Uusi tutkimus paljastaa yllättäviä yhteyksiä


Yhteenveto: Saksalaiset tutkijat ovat analysoineet luolien tippukiviä eri mantereilta ja selvittäneet, miten jääkauden aikaiset ilmastonmuutokset pohjoisella pallonpuoliskolla heijastuivat muualle maapallolla.

Jääkausi oli ajanjakso, jolloin suuri osa maapallon pinnasta oli peittynyt jäätiköihin. Jääkauden aikana ilmasto vaihteli voimakkaasti kylmien ja lämpimien jaksojen välillä. Nämä vaihtelut johtuivat muun muassa maapallon kiertoradan, akselin ja pyörimisnopeuden muutoksista.

Saksalaiset tutkijat ovat nyt osoittaneet, että jääkauden ilmastonmuutokset eivät olleet vain paikallisia, vaan niillä oli globaaleja vaikutuksia. Tutkijat analysoivat luolien tippukiviä eri puolilla maailmaa ja mittasivat niiden sisältämää happea, hiiltä ja uraania. Nämä aineet kertovat luolan lämpötilasta, sademäärästä ja kasvillisuudesta.

Tutkijat havaitsivat, että kun pohjoisella pallonpuoliskolla oli kylmää, eteläisellä pallonpuoliskolla oli lämmintä ja päinvastoin. Lisäksi kun pohjoisella pallonpuoliskolla oli kuivaa, eteläisellä pallonpuoliskolla oli kosteaa ja päinvastoin. Nämä yhteydet johtuivat siitä, että jääkauden aikana tuulet ja merivirrat muuttivat suuntaansa ja voimakkuuttaan.

Tutkimus lisää ymmärrystä siitä, miten ilmasto on muuttunut menneisyydessä ja miten se voi muuttua tulevaisuudessa. Tutkimus auttaa myös ennustamaan, miten nykyinen ilmastonmuutos vaikuttaa eri alueisiin maailmassa.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *