Millennium palkinto jatkuu hallituksen leikkauksista huolimatta – Tekniikan Akatemia -säätiö vannoo palkitsevansa teknologian innovaattoreita


Millennium-palkinto on Suomen lahja maailmalle 🌎

Millennium-palkinto on joka toinen vuosi jaettava suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämän laatua parantavan teknologian kehittäjille. Palkintosumma on yli miljoona euroa 💰 ja se on yksi maailman arvostetuimmista teknologiapalkinnoista. Palkinnon jakaa Tekniikan Akatemia -säätiö ja sen suojelijana toimii tasavallan presidentti 🇫🇮.

Millennium-palkinnon tarkoituksena on korostaa tieteen ja innovaatioiden merkitystä ihmiskunnan hyvinvoinnille ja tasa-arvolle. Palkinto myönnetään uraauurtavalle teknologian innovaatiolle, joka:

  • parantaa ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia
  • on laajasti käytössä tai sillä on potentiaalia laajaan käyttöön
  • on eettisesti kestävä
  • edistää kestävää kehitystä

Palkinnon saajat valitsee kansainvälinen valintalautakunta, johon kuuluu huippuasiantuntijoita eri aloilta. Palkinnon saajat ovat olleet esimerkiksi aurinkokennoteknologian, LED-valojen, verkkoteknologian, kantasolututkimuksen ja kuvantamisteknologian edelläkävijöitä.

Miksi Millennium-palkinto on tärkeä Suomelle? 🤔

Millennium-palkinto on Suomen lahja maailmalle, sillä se osoittaa Suomen arvostavan korkeaa teknologista osaamista ja haluavan palkita koko maailmaa hyödyttäviä teknologisia ratkaisuja. Palkinto myös houkuttelee Suomeen globaaleja huippuinnovaatioiden kehittäjiä tapaamaan suomalaisia päättäjiä, yrityksiä ja tutkijoita. Palkinto lisää Suomen näkyvyyttä ja mainetta kansainvälisessä mediassa ja akateemisessa maailmassa.

Palkinnon jakamiseen liittyy myös muita tapahtumia, kuten kansainvälinen Millennium Innovation Forum -konferenssi, jossa keskustellaan ajankohtaisista teknologia-aiheista. Lisäksi palkinnon nimeä kantavat myös lapsille ja nuorille suunnattu Millennium Youth Prize -haastekilpailu ja jatko-opiskelijoille tarkoitettu Millennium Graduate Student Contest, joissa kannustetaan nuoria innovoimaan ja ratkomaan globaaleja haasteita.

Mitä uutta Millennium-palkinnosta? 🆕

Tänä vuonna Millennium-palkinto sai ikävän yllätyksen, kun uusi hallitus päätti leikata valtion budjetista palkintoon joka toinen vuosi myönnetyn miljoonan euron summan 😱. Tämä herätti paljon kritiikkiä ja huolta palkinnon tulevaisuudesta. Tekniikan Akatemia -säätiö ilmoitti kuitenkin, että palkinto jaetaan silti suunnitellusti vuonna 2024 ja että säätiö pyrkii löytämään uusia rahoituslähteitä palkintosumman kattamiseksi. Säätiö on jopa valmis heikentämään omaa pääomaansa, jotta palkintoa ei menetettäisi.

Tällä hetkellä on käynnissä vuoden 2024 palkinnon nimeämiskausi, jolloin otetaan vastaan ehdotuksia palkinnonsaajaksi organisaatioilta ja yksityishenkilöiltä. Ehdotuksia voi lähettää lokakuun 2023 loppuun saakka. Palkinnon saaja julkistetaan 30. lokakuuta 2024 juhlallisessa tilaisuudessa, johon odotetaan saapuvan niin kotimaisia kuin kansainvälisiä vieraita. Palkinnon saaja saa rahapalkinnon lisäksi tunnustuksena kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnitteleman ”Milky Way”-palkintoesineen 🏆.

Mitä sinä ajattelet Millennium-palkinnosta? 💬

Millennium-palkinto on ainutlaatuinen ja arvokas tapa osoittaa Suomen sitoutumista teknologian kehittämiseen ja hyödyntämiseen ihmiskunnan hyväksi. Palkinto on myös tärkeä mahdollisuus verkostoitua ja oppia maailman parhailta innovaattoreilta. Palkinto on Suomen lahja maailmalle, mutta myös maailman lahja Suomelle 🎁.

Mitä sinä ajattelet Millennium-palkinnosta? Onko se mielestäsi hyvä tapa edistää teknologiaa ja tieteen arvostusta? Kenet sinä haluaisit nähdä seuraavana palkinnonsaajana? Kerro meille mielipiteesi kommenttikentässä tai lähetä oma ehdotuksesi palkinnonsaajaksi täällä. Odotamme innolla kuulevamme sinulta! 😊