Tennistähti Jannik Sinner selvisi rangaistuksetta, vaikka hänen antamastaan doping-näytteestä löytyi jäämiä kielletyksi aineeksi laskettavasta klostebolista.
Kyseessä on anabolinen steroidi, jota käytetään lihasmassan kasvattamiseen. Aine on sama, mistä Norjan hiihtotähti Therese Johaug sai muutama vuosi sitten dopingtuomion ja kilpailukieltoa.
Miksi Sinner selvisi puolestaan ilman sanktiota?
Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom muistuttaa, ettei Johaugin ja Sinnerin tapauksia voi verrata suoraan toisiinsa, vaikka dopingaine onkin sama.
– En ole tutustunut tarkemmin Sinnerin dopingpäätöksen raporttiin, mutta lukemani perusteella tuomiossa on mietitty, tiesikö urheilija kielletystä aineesta. Ero on siinä, että Johaug käytti huulirasvaa itse, kun taas tennispelaajan tapauksessa sitä on päätynyt väitetysti hänen elimistöönsä hierojan käsien kautta, Lindblom selkeyttää.
Liian pitkälle?
Viime vuosina esille on noussut useita tapauksia, joissa dopingrikkeen tehnyt urheilija ei tiennyt kehoonsa päätyneen kiellettyä ainetta. Tähän Sinnerkin vetosi, onnistuneesti.
Lindblomin mukaan kansainvälisessä antidopingtyössä käydään tällä hetkellä keskustelua siitä, onko nykyistä systeemiä syytä viilata.
Kyse voi olla aidosti vahingosta.
– Nykyään laboratorioissa nähdään hyvinkin pienet pitoisuudet niin kuin tässä tapauksessa on ollut. Päätöstä tehtäessä on arvioitu, olisiko urheilijan pitänyt varmistaa hierojalta, että eihän hän käytä mitään näistä kielletyistä aineista joita Wadan (Maailman antidopingtoimisto) sivuilta löytyy. Niitä on varmaankin satoja, Lindblom sanoo.
Pitkässä listassa on ongelma.
– Kuinka pitkälle voidaan viedä urheilijan huolellisuusvelvollisuus ilman että hänen oikeusturvansa kärsii? Lindblom kysyy.
Ei vielä ohi
Sinnerin tapaus ei ole vielä loppuun käsitelty, Lindblom uskoo.
Maailman antidopingtoimisto Wadan luotto antidopingtyöhön on kokenut sen verran kolhuja, että se ottaa tapauksen todennäköisesti vielä tarkempaan tutkintaan.
Tarkempien tutkimusten jälkeen Wada voi tehdä päätöksestä valituksen urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen Casiin.
– Wada tulee varmasti käymään tämän huolellisesti läpi. Varsinkin kun mietitään, mistä kaikesta Wadaa on viime vuosina syytetty. Luulenpa, että he saattavat valittaa Casiin ihan varmuuden vuoksi, ettei kukaan pääse sanomaan. Kun he tekevät valituksen Casiin, päätöksen tekee ylin urheilun kurinpitoelin, Lindblom sanoo.
Dopingiin erikoistunut toimittaja Edmund Willison kirjoitti X:ssä Sinnerin olleen viides italialainen tennispelaaja lyhyen ajan sisällä, jonka dopingnäytteestä on löytynyt kiellettyä ainetta.
Mikäli Wada ottaa Sinnerin tapauksen tarkempaan syyniin, voidaan asiaa tutkia tarkemmin.
– Tämä on aihetodiste. Varmasti se herättää kysymyksiä, kun samasta maasta tulee näin monta samanlaista tapausta. Mutta kyse on vain yksi aihetodiste, jonka perusteella sitten tutkitaan, Lindblom sanoo.