Miksi tenniksen listaykkönen selvisi dopingkäryistä ilman pelikieltoa? Asiantuntija tarjoaa mahdollisen vastauksen

Tenniksestä jysähti tiistaina melkoinen uutispommi. Maailmanlistan ykkösen Jannik Sinnerin kerrottiin antaneen maaliskuussa kaksi positiivista dopingnäytettä. Sinnerin dopingnäytteistä löytyi klostebolia, joka on anabolinen steroidi. Tenniksen etiikkaa valvova elin ITIA vei asian riippumattoman kurinpitoelimen päätettäväksi, joka totesi Sinnerin syyttömäksi dopingrikkeeseen. Kurinpitoelimen mukaan Sinnerin fysioterapeutti oli hoitanut sormessaan ollutta haavaa suihkeella, joka sisältää klostebolia. Sitten hän oli hieronut


Tenniksestä jysähti tiistaina melkoinen uutispommi. Maailmanlistan ykkösen Jannik Sinnerin kerrottiin antaneen maaliskuussa kaksi positiivista dopingnäytettä. Sinnerin dopingnäytteistä löytyi klostebolia, joka on anabolinen steroidi.

Tenniksen etiikkaa valvova elin ITIA vei asian riippumattoman kurinpitoelimen päätettäväksi, joka totesi Sinnerin syyttömäksi dopingrikkeeseen. Kurinpitoelimen mukaan Sinnerin fysioterapeutti oli hoitanut sormessaan ollutta haavaa suihkeella, joka sisältää klostebolia. Sitten hän oli hieronut Sinneriä ja ainetta oli mennyt sitä kautta Sinnerin elimistöön.

Asiasta uutisoitiin vasta nyt elokuussa eikä Sinner saanut kilpailukieltoa. Hän ainoastaan menetti Indian Wellsin Masters -turnauksen välieräpaikasta saamansa pisteet ja palkintorahat.

Asiantuntijoiden mukaan fysioterapeutti-selitys on mahdollinen. Klostebolia sisältävää voidetta voidaan käyttää haavojen hoitoon. Nykyisillä menetelmillä hyvinkin pienet pitoisuudet näkyvät testeissä.

Sinnerin näytteessä kielletyn aineen määrä olikin hyvin pieni, eikä sillä määrällä ollut vaikutusta hänen suoritukseensa. Sen ei sinänsä kuitenkaan pitäisi olla syy päästää häntä ilman rangaistusta.

Osa ATP-kiertueen pelaajista olikin sitä mieltä, että Sinner sai erikoiskohtelua verrattuna alempana rankingissa oleviin pelaajiin.

– En osaa kuvitella, mitä kaikki muut pelaajat, jotka ovat saaneet pelikieltoa, ajattelevat nyt, kanadalainen Denis Shapovalov kirjoitti X:ssä.

– Eri säännöt eri pelaajille, hän lisäsi.

– Naurettavaa – oli sitten vahinko tai tarkoituksellista. Jos jäät kahdesti kiinni kielletystä aineesta, sinun pitäisi olla kaksi vuotta sivussa, Nick Kyrgios sivalsi.

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom tarjoaa kuitenkin selityksen, mistä tapauksessa voi olla kyse. Yleensä urheilija on aina vastuussa siitä, mitä käyttää. Nyt tilanne on kuitenkin hiukan erilainen.

– Tässä on varmaan mietitty, onko urheilijan selonottovelvollisuus siihen asti, että hänen pitäisi varmistaa jokaiselta ihmiseltä, jonka kanssa hän on kontaktissa, ettei hän ole käyttänyt seuraavia kiellettyjä aineita.

Lindblom ei ota tapauksessa kantaa puoleen eikä toiseen, koska ei ole nähnyt päätöstä.

– Totta kai tällaisia tarinoita aina kerrotaan, kun urheilija jää kiinni. Kurinpitoelimen tehtävä on tarkistaa, ovatko tarinat uskottavia. Kun päätöksen on tehnyt riippumaton kurinpitoelin, uskon, että he ovat sitä hyvin tarkkaan harkinneet.

Klostebol on sama aine, josta norjalaishiihtäjä Therese Johaug jäi kiinni ja sanoi saaneensa sitä huulirasvasta. Tapauksissa on juuri se ero, että Johaug laittoi huulirasvaa itse.

Lindblom ei myöskään usko, että kansainvälisestä liitosta eriytetty riippumaton kurinpitoelin välittäisi siitä, mikä on urheilijan ranking. Tapaus on kuitenkin sen verran poikkeuksellinen, että Lindblom ei ihmettelisi, jos Maailman antidopingtoimisto Wada valittaisi tapauksesta Urheilun kasainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Sinner on ykkössijoitettu maanantaina alkavassa kauden viimeisessä Grand slam -turnauksessa US Openissa.