Miksi Suomen pitäisi varautua Venäjän lisääntyvään painostukseen – ja miksi käteinen raha voi olla pelastus


Venäjä on viime aikoina kiristänyt otettaan naapurimaistaan ja osoittanut sotilaallista voimaansa. Suomi on yksi Venäjän potentiaalisista kohteista, sillä se on EU:n ja Naton jäsenmaa ja sillä on pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa. Miten Suomen pitäisi reagoida Venäjän uhkaan?

  • Suomi tarvitsee vahvaa puolustusta ja tiivistä yhteistyötä liittolaistensa kanssa. Suomi on osallistunut Naton harjoituksiin ja isännöinyt Yhdysvaltain joukkoja. Suomi on myös tukenut Ukrainaa ja Valko-Venäjää, jotka ovat kärsineet Venäjän aggressiosta.
  • Suomi tarvitsee myös huoltovarmuutta ja kriisinsietokykyä. Suomi on varautunut häiriöihin energian, ruoan, veden ja lääkkeiden saatavuudessa. Suomi on myös kehittänyt kyberturvallisuuttaan ja suojannut tärkeitä infrastruktuureja.
  • Suomi tarvitsee lisäksi käteistä rahaa. Käteinen raha on hyödyllinen maksuväline, jos sähköiset maksujärjestelmät kaatuvat tai jos Venäjä yrittää vaikuttaa Suomen talouteen. Käteinen raha on myös osa kansalaisten vapautta ja luottamusta.