Miksi ruoka on halventunut Suomessa? – Näin elintarvikkeiden hinnat ovat muuttuneet vuodessa


Ruoka on yksi suurimmista menoeristä suomalaisille kotitalouksille. Ruuan hinta riippuu monista tekijöistä, kuten raaka-aineiden kysynnästä ja tarjonnasta, tuotantokustannuksista, verotuksesta ja kuljetuksesta. Ruuan hinta vaikuttaa myös inflaatioon, eli yleiseen hintatasoon.

Viime vuonna ruuan hinta nousi Suomessa koronapandemian ja Afrikan sikaruton takia. Nyt tilanne on kääntynyt toiseen suuntaan. Elintarvikkeiden hintojen nousu jatkoi hidastumistaan syyskuussa, kertoo Tilastokeskus. Esimerkiksi lihan, kahvin ja voin hinnat ovat jo halvempia kuin vuosi sitten.

Mikä selittää ruuan halpenemisen? Yksi syy on se, että koronarajoitukset ovat hellittäneet ja ihmiset ovat alkaneet syödä enemmän ulkona. Tämä vähentää kotona syötävän ruuan kysyntää ja painaa hintoja alas. Toinen syy on se, että maailmanmarkkinahinnat ovat laskeneet monille elintarvikkeille, kuten viljalle, maidolle ja sokerille. Tämä alentaa tuontiruuan hintaa ja lisää kilpailua kotimaisen ruuan kanssa.

Ruuan halpeneminen on hyvä uutinen kuluttajille, mutta huono uutinen tuottajille. Maataloustuottajien tulot ovat heikentyneet viime vuosina, ja moni tila on joutunut lopettamaan toimintansa. Ruokaketjun reiluus ja kestävyys ovat nousseet keskusteluun niin Suomessa kuin EU:ssa. Miten varmistetaan, että ruoka on laadukasta, turvallista ja eettistä, mutta samalla edullista ja saatavilla kaikille?