Många dödade i hårda strider i Sudan

Foto: Patricia Simon/AP/TT Hårda strider under två veckor i staden al-Fashir i Sudan har krävt över 100 dödsoffer. De intensiva sammandrabbningarna mellan Sudans armé och paramilitära styrkor gäller den viktiga provinshuvudstaden i Norra Darfur. ”Tecknen tyder på våldsam intensitet i striderna”, uppger organisationen Läkare utan gränser (MSF) på söndagen. Enligt organisationen har över 120 personer


Foto: Patricia Simon/AP/TT

Hårda strider under två veckor i staden al-Fashir i Sudan har krävt över 100 dödsoffer.

De intensiva sammandrabbningarna mellan Sudans armé och paramilitära styrkor gäller den viktiga provinshuvudstaden i Norra Darfur.

”Tecknen tyder på våldsam intensitet i striderna”, uppger organisationen Läkare utan gränser (MSF) på söndagen. Enligt organisationen har över 120 personer dödats i samband med striderna och fler än 900 personer har skadats.

”Vi uppmanar båda parter att göra mer för att skydda civila”, fortsätter MSF.

Inbördeskriget i Sudan bröt ut i april ifjol, när de tidigare samarbetsparterna inom armén och paramilitära Rapid Support Forces (RSF) började att strida mot varandra. Huvudstaden Khartum har drabbats hårt av striderna, men provinserna i Darfurregionen har samtidigt blivit den avgörande krigsskådeplatsen.

Staden al-Fashir är ett av de sista fästena i området som hålls av armén. RSF och de anslutna janjawidmiliserna har som mål att kontrollera hela Darfur.

Janjawidmiliserna anklagas för att utfört folkmord i Darfur i västra Sudan i början av 2000-talet då de anlitades av dåvarande diktatorn Omar al-Bashir att attackera befolkningen i provinsen.

RSF bildades delvis ur janjawidmiliserna 2013.

Officiellt har omkring 14 000 människor dödats i den senaste konflikten, men det verkliga dödstalet tros vara mycket högre.